Увага, спека! Наголошуємо роботодавцям на необхідності організувати оптимальний режим праці аби не допустити перегріву працівників
23 червня 2021Останніми днями на Львівщині температура повітря досягла достатньо високої позначки. Відтак, а також відкорегувати час роботи працівників у спекотні дні.
Верхньою межею температури на постійних робочих місцях (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28 ºС. Робота при температурі повітря більше 37 ºС відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.
Заходи з покращення мікрокліматичних умов можуть бути:
– влаштування жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях,
– максимальне використання природної вентиляції,
– влаштування систем кондиціювання,
– використання спеціального одягу з натуральних тканин та засобів захисту.
В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.
З метою профілактики зневоднення організму потрібно правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС. Відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, потрібно за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів. При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин.
Крім того, для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму фахівці рекомендують вживати фрукти і овочі.
Проте всі ці заходи є недостатньо ефективними при роботах на відкритих майданчиках. Тому слід організувати раціональні режими праці та відпочинку. Тривалість робіт при температурі більше 28 ºС не повинна перевищувати 4-5 год за зміну. Необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час, а тривалість регламентованих перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5 ºС, та не нижче +24…+25 С. Це також слід враховувати працівникам, в приміщеннях яких встановлені кондиціонери.