Увага, спека! Про режим праці та інші профілактичні заходи під час роботи в умовах підвищеної температури повітря

14 серпня 2018

Останніми днями на Львівщині температура повітря досягла достатньо високої позначки. Відтак, наголошуємо роботодавцям на необхідності організувати оптимальний режим праці та відпочинку аби не допустити перегріву працівників, а також відкоригувати час роботи працівників у спекотні дні.

Верхньою межею температури на постійних робочих місцях (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28 ºС. Робота при температурі повітря більше 37 ºС відноситься  до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. 

Заходи  з покращення мікрокліматичних умов можуть бути:

–   влаштування жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях,

– максимальне використання природної вентиляції,

– влаштування систем кондиціювання,

–  використання спеціального одягу з натуральних тканин та засобів захисту.   

В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

З метою профілактики зневоднення організму  потрібно правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС.  Відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, потрібно за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.       При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин.

Крім того, для  підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму фахівці рекомендують вживати фрукти і овочі.

Проте всі ці заходи є недостатньо ефективними при роботах на відкритих майданчиках. Тому слід організувати раціональні режими праці та відпочинку.  Тривалість робіт при температурі більше 28 ºС не повинна перевищувати 4-5 год за зміну. Необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час, а тривалість регламентованих перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5 ºС, та не нижче +24…+25 С. Це також слід враховувати працівникам, в приміщеннях яких встановлені кондиціонери.