В межах відзначення Всеукраїнського тижня права шахтарям області нагадали про їх права та гарантії, які передбачені законодавством

18 грудня 2018

Фахівці відділу нагляду у вугільній промисловості  ГУ Держпраці у Львівській області в межах відзначення Всеукраїнського тижня права провели низку зустрічей з працівниками вуглевидобувних шахт Львівщини.

Зокрема відбулися засідання постійної комісії з питань охорони праці  у ВП «Шахта «Межирічанська», ВП  «Шахта «Червоноградська» ДП «Львіввугілля»  та позмінні збори шахтарів на ПАТ «Шахта Надія».

Так, 12 грудня на ВП  «Шахта «Межирічанськаська» ДП «Львіввугілля» за участі  головного державного інспектора відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Володимира Розалюка відбулося чергове засідання постійної комісії з питань охорони праці.

 Володимир Розалюк розглянув питання реалізації і захисту прав людини та наголосив, що найціннішим є життя людини.

Окрім цього, він ознайомив з результатами планової перевірки ДП «Львіввугілля» та детально проаналізував виявлені порушення.

 

Водночас  у четвер, 13 грудня, на ПАТ «Шахта «Надія» відбулися позмінні збори шахтарів з питань охорони праці у яких взяв участь головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Олександр Арямін.

Він  ознайомив присутніх з їхніми правами на охорону праці, що визначені законом.

Олександр Арямін  зазначив, що під час укладання трудового договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Зауважив, що працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я  людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля.

На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування України відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігаються місце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності або до встановлення стійкої втрати професійної працездатності. Час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах у порядку, встановленому законом

Також у четвер, 13 грудня, у ВП  «Шахта «Червоноградська» ДП «Львіввугілля» за участю заступника начальника відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Василя Марцинюка відбулося чергове засідання постійної комісії з питань охорони праці.

Василь Марцинюк детально зупинився на змісті статей Конституції України, що стосуються безпосередньо кожного громадянина,  що працює. Водночас він ознайомив присутніх з їх правами на охорону праці, які гарантовані Законом України «Про охорону праці»