В. о. начальника ГУ Держпраці у Львівській області Оксана Єзерська: «Лист профспілки є однією з підстав для заходу державного контролю Держпраці»

13 липня 2022
Одинадцятого липня відбулася зустріч в. о. начальника ГУ Держпраці у Львівській області Оксани Єзерської з представниками Об’єднання профспілок Львівщини та усіх галузевих профспілок Львівщини. Захід був присвячений посиленню співпраці соціальних партнерів у зв’язку зі змінами у законодавстві під час воєнного стану.
Першого липня Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин, №7251. Зокрема, він передбачає надання профспілкам можливості ініціювати заходи державного контролю.
– Регулювання трудових відносин у воєнний час надзвичайно актуальне і важливе, тому що зміни в трудовому законодавстві надали право роботодавцям дещо звужувати трудові права працівників, – сказав голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько. – На жаль, є роботодавці, які зловживають цією можливістю і зменшують навіть основні мінімальні гарантії, передбачені для працівників. І сьогоднішня зустріч з Оксаною Єзерською у час, коли ми очікуємо впровадження закону №7251, дуже важлива для посилення співпраці, обміну інформацією та координації наших спільних дій щодо дотримання трудового законодавства з тими реформами, які зараз проводяться.
Тож профспілки офіційним листом зможуть звернутися до Держпраці щодо перевірки фактів порушення роботодавцями прав працівників.
– У законопроєкті №7251 передбачається, що профспілки, у межах повноважень, слідкують за дотриманням мінімальних гарантій трудових прав працівників, – додала Оксана Єзерська. – Вони зможуть нас інформувати щодо незадекларованих трудових відносин і наявності порушень з припинення трудових відносин, а також щодо питань, які врегульовує законопроєкт №7251. Лист профспілки є однією з підстав для заходу державного контролю Держпраці.
Оксана Іванівна також розповіла присутнім про інформаційні кампанії Держпраці «Україна працює!», «Виходь на світло!» та з протидії торгівлі людьми. І запропонувала поширити через Інетернет-ресурси посилання для отримання інформації з питань організації трудових відносин в умовах воєнного часу, охорони і гігієни праці та отримання адмінпослуг, а саме:
сервіс «Інтерактивний інспектор», портал www.pratsia.in.ua, сайт Держпраці та наша сторінка у Facebook