В УМГ «Львівтрансгаз» фахівці ГУ Держпраці розповіли про безпеку при підземному зберіганні газу

13 березня 2018

Днями представники  ГУ Держпраці у Львівській області провели семінар на дотискній компресорній станції Стрийського виробничого управління підземного зберігання газу УМГ «Львівтрансгаз».

Передусім головний державний інспектор ГУ Держпраці у Львівській області Зеновій Сікора поінформував про Правила безпеки в нафтогазодобувній промисловості України та Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів.

Так, він розповів про безпечну експлуатацію газових свердловин, резервуарних парків, електрообладнання та електроустановок, а також лінійної частини магістральних газопроводів.

Головний державний інспектор Дмитро Петегирич окреслив працівникам основні вимоги безпеки під час експлуатації компресорних станцій, технологічних установок очищення та охолодження газу, системи безпеки компресорних станцій та газоперекачувальних агрегатів.  Він надав консультацію щодо дотримання вимог безпеки під час виконання робіт в охоронних зонах газопроводів.

Окрім цього, під час превентивного заходу йшлося про використання вантажопідіймальних механізмів, а також про проведення газонебезпечних та вогневих робіт.

Разом з тим в межах семінару присутні обговорили зміни до трудового законодавства, що стосуються оплати праці  та питання проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників.

Також державні інспектори нагадали, що дотискні компресорні станції необхідні для того, щоб забезпечувати ефективний відбір і транспортування природного газу. Наявність механічних домішок призводить до передчасного зносу трубопроводу, запірної арматури, робочих коліс нагнітачів. Волога викликає корозію обладнання, знижує пропускну здатність газопроводу. Тому, перед стисненням газ проходить очистку:  від механічних домішок і рідин на майданчику сепарації, а потім на установці з комплексної підготовки газу. Компресори є серцем станції, вони створюють тиск, необхідний для транспортування газів по трубопроводах і для здійснення виробничих процесів.

Зміна об’єму газоподібних тіл вимагає витрат механічної енергії, при цьому виділяється тепло, що нагріває речовину, а також конструктивні елементи компресорів, тому, для попередження аварій їм необхідно стежити за роботою системи охолодження механізмів.

На завершення, фахівці ГУ Держпраці у Львівській області відповіли на запитання, які цікавили  присутніх. Зокрема фахівці надали консультації щодо періодичності лабораторного контролю на  робочих місцях зі шкідливими умовами праці, забезпеченості працівників засобами індивідуального та колективного захисту. Йшлося також про вимоги до вантажопідіймальних механізмів.

 Керівництву Стрийського ВУПЗГ УМГ «ЛЬВІВТРАНСГАЗ» запропоновано своєчасно стежити за змінами до чинного законодавства з питань праці, охорони праці та промислової безпеки, звернути увагу на умови виконання робіт працівниками на об’єктах підвищеної небезпеки.