Відбулися позмінні збори шахтарів та засідання комісій з охорони праці у ВП «Шахта «Межирічанська», ВП «Шахта «Червоноградська» та ПАТ «Шахта «Надія»

16 квітня 2018

Днями у відокремлених підрозділах «Шахта «Межирічанська», «Шахта «Червоноградська» ДП «Львіввугілля» та ПАТ «Шахта «Надія» відбулися засідання постійно-діючих комісій з питань охорони праці  під головуванням перших керівників шахт.

Засідання пройшли за участі  інженерно-технічних працівників, представників вугільних профспілок та фахівців відділу нагляду у вугільній промисловості Головного управління Держпраці у Львівській області.

На ВП «Шахта «Межирічанська» головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості Головного управління Держпраці у Львівській області Володимир Розалюк  наголосив керівництву підприємства про незадовільну роботу служби  охорони праці на підприємстві протягом 1-го кварталу 2018 року. Разом з тим йшлося про формальний підхід до розслідування нещасних випадків та невиконання заходів щодо усунення причин настання нещасних випадків, що призвело до значного росту виробничого травматизму за вказаний період – 5 нещасних випадків на виробництві проти 2-х у І кварталі 2017 року. Володимир Розалюк вказав на недоліки у роботі керівників дільниць шахтного транспорту  та ремонтно-відновлювальних робіт щодо забезпечення безпечних умов праці на робочих місцях та систематичного проведення роз’яснювальної роботи серед працівників.

Водночас на «Шахта «Червоноградська» головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості Наталія Зла розповіла присутнім шахтарям про стан виробничого травматизму на шахтах ДП «Львіввугілля» у січні – березні 2018 року.

Також інспектор проаналізувала причини, через які стались нещасні випадки. Вона наголосила, що  значна частина всіх виробничих травм стається через порушення інструкцій з охорони праці та власну необережність потерпілих під час виконання робіт або при пересуванні в гірничих виробках.  Інспектор закликала всіх присутніх шахтарів неухильно дотримуватися своїх професійних інструкцій з охорони праці та Правил безпеки у вугільних шахтах. Зазначила також, що гарантування безпечних умов праці, усунення шкідливих факторів є однією з головних турбот роботодавця, особливу увагу звернула на необхідність посилення відомчого контролю. Нагадала, що 17 червня 2017р. у ВП «Шахта «Червоногадська» ДП «Львіввугілля» втратив чинність акт про надання гірничого відводу та 9 грудня 2017р. закінчився термін дії спеціального дозволу на користування надрами. Тому керівництву шахти необхідно вжити дієвих заходів щодо отримання дозвільних документів згідно з вимогами чинного законодавства

На ПАТ «Шахта Надія» головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній  промисловості Олександр Арямін звернув увагу керівників та інженерно-технічних працівників на недостатню роботу служби охорони праці та ведення відповідальними посадовими особами відомчого контролю на підприємстві. І як наслідок, у І кварталі 2018 року сталося 4 нещасних випадків на виробництві, що на 1 випадок більше ніж за аналогічний період 2017 року.

Окрім цього, було вказано на недостатність заходів, які вживаються керівниками виробничих дільниць щодо забезпечення безпечних умов праці на робочих місцях та проведення систематичної роз’яснювальної роботи серед працівників з питань охорони праці. Також наголошено, що комісіями з розслідування нещасних випадків підприємства визнаються винними у настанні нещасних випадків тільки самі потерпілі.

У свою чергу  начальник дільниці вентиляції і техніки безпеки Андрій Висоцький доповів про стан виконання заходів з дотримання пожежної безпеки на підприємстві, забезпечення засобами пожежогасіння відповідно до проекту протипожежного  захисту шахти.