Відбулися позмінні збори з питань охорони праці у відокремленому підрозділі «Шахта «Лісова»

27 вересня 2019

26 вересня на відокремленому підрозділі шахта «Лісова» ДП «Львіввугілля» відбулися позмінні збори трудового колективу з питань охорони праці.
Захід пройшов за участі працівників шахти та головного державного інспектора відділу нагляду у вугільній промисловості Головного управління Держпраці у Львівській області Олександра Аряміна.
Олександр Арямін нагадав, що керівники шахти і дільниць (служб) зобов’язані систематично в різні зміни відвідувати підземні роботи та здійснювати контроль за станом гірничих виробок, безпечним веденням робіт і негайно вживати заходів щодо усунення порушень нормативних актів з охорони праці.

Якщо усунення порушень без застосування спеціальних заходів неможливе або існує загроза життю та здоров’ю працівників, роботи мають бути припинені, працівники виведені в безпечне місце. Про це повідомляється керівнику зміни і гірничому диспетчеру, які повинні запровадити дії щодо усунення передаварійних (аварійних) ситуацій із застосуванням спеціальних, затверджених головним інженером шахти, заходів, що гарантують безпеку працівників. Небезпечні місця (зони) відгороджуються заборонними знаками.
А також він розповів про попередні обставини нещасного випадку з важкими наслідками, який стався ВП «Шахта «Червоноградська», ДП «Львіввугілля» 24.09.2019 року. При цьому інспектор наголосив, що працівники шахти зобов’язані виконувати тільки роботи, що належать до отриманого завдання і його обов’язків, за винятком випадків виникнення загрози аварії, здоров’ю або життю працівників; виконувати першочергові перед іншими роботи з усунення виявлених або наявних порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці;знати і виконувати вимоги технічних документів (ТПД, паспортів, інструкцій) і нормативних актів з охорони праці, що стосуються його професії.
Потрібно знати і виконувати вимоги керівництв (інструкцій) з експлуатації машин, обладнання та виробів у межах своєї професії (посади) на робочому місці, що обслуговуються ним, а також знати ПЛА щодо свого робочого місця, сигнали аварійного оповіщення, правила поведінки під час аварій, запасні виходи, місця розташування засобів протиаварійного захисту і самопорятунку та вміти ними користуватися.
Окрім цього слід проходити медогляд, навчання, інструктажі та перевірку знань правил, норм і інструкцій з охорони праці.