«Виходь на світло»: на Львівщині провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з трьома транспортними перевізниками

06 листопада 2020

На Львівщині триває кампанія з інформування та роз’яснення роботодавців у сфері транспорту та кур’єрської діяльності щодо неприпустимості допуску до роботи неоформлених працівників.

5 листопада фахівці Головного управління Держпраці у Львівській області проконсультували представників пасажирських і вантажних транспортних перевізників. Зокрема, відвідали ТзОВ «Львівське АТП-14631», ВАТ «Львівська автобаза №1» та Львівське комунальне АТП №1, проінформувавши адмінперсонал і працівників стосовно належного укладання трудових договорів між роботодавцем та працівником, відповідно, з дотриманням законодавства.

 

У межах заходу інспектор праці Оксана Кокотко розповіла про ризики нелегальної праці та наголосила, що керівники підприємств не повинні допускати до роботи водіїв, у яких незадекларовані трудові відносини. Важливо, щоби також уникали підміни трудових відносин цивільно-правовими договорами. Разом з тим, вона відзначила на необхідності ведення достовірного обліку виконаної роботи та її належної оплати.

У свою чергу інспектор праці Євген Сметанюк звернув увагу на обов’язковому навчанні з охорони праці як для керівників підприємств, так і для працівників. Фахівець наголосив, що в іншому випадку вони не можуть бути допущені до роботи. Роботодавці зобов’язані дотримуватися Постанови №1107 з поправками щодо роботи з об’єктами підвищеної небезпеки декларативним методом і за дозволами, та статті 13 Закону України «Про охорону праці».

У рамках кампанії було наголошено на важливості дотримання усіх карантинних норм безпеки. Також керівникам підприємств рекомендовано напрацювати та провести інформаційно-роз’яснювальні заходи для водіїв щодо роботи в осінньо-зимовий період.

Нагадаємо, впродовж  28 жовтня – 15 листопада Держпраці проводить всеукраїнську інформаційну та роз’яснювальну роботу щодо легалізації трудових відносин між роботодавцями та працівниками у транспортній сфері та кур’єрській діяльності.