З лікарями Львівщини обговорили питання проведення медоглядів працівників області

14 лютого 2018

Сьогодні, 14 лютого, у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА відбулася нарада,  в межах якої присутні  обговорили питання проведення  медоглядів   працівників певних  категорій. На нараду були запрошені заступники головних лікарів лікувально-профілактичних закладів та завідувачі поліклінічних відділень медичних закладів Львівської області.

 

Заступник начальника Управління  з питань праці ГУ Держпраці у Львівській області Андрій Материцький  повідомив, що згідно статистичних даних загальна кількість працюючого населення Львівської області становить 236362 особи, з них у шкідливих та небезпечних умовах працює 52610 особи. Періодичними медичними оглядами охоплено у 2016 році – 14195 осіб, а у 2017- 41865 осіб .

 

Загалом періодичними медичними оглядами охоплено 98% працівників. За результатами огляду виявлено 187 підозр на професійне захворювання.

Зазначалося, що найбільше зареєстровано профзахворювань на підприємствах вугільної промисловості.

У свою чергу заступник начальника відділу з питань гігієни праці ГУ Держпраці у Львівській області Віра  Кузів  розповіла про порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій.

За її словами, медичні огляди  поділяються на  попередні  та періодичні.

Попередні проводяться під час прийняття на роботу для  визначення стану здоров’я та можливості працювати в шкідливих умовах.  Періодичні організовуються  для своєчасного виявлення ранніх стадій захворювань у працівників та вирішення подальшого працевлаштування. При цьому фахівець ГУ Держпраці у Львівській області детально роз’яснила процедуру визначення категорії працівників, які скеровуються на  медогляди. Окрім цього,  вона пояснила хто з  медичних працівників повинен проходити медогляд. Йдеться про медперсонал стаціонарів, лабораторій, який  контактує зі шкідливостями, працівників рентгенкабінетів, які мають контакт з іонізуючим випромінюванням, а  також ліфтери ,електрики, кухарі, які зайняті на важких роботах.

«Контроль за організацією проведення медоглядів покладається на управління Держпраці, проте за якістю проведення на органи охорони здоров’я та спеціалізовані лікувально-профілактичні заклади, які мають право встановлювати діагноз професійних захворювань»,- резюмувала Віра Кузів.