Під час спільної наради на ДП “Львіввугілля” обговорили причини зростання професійної захворюваності

13 лютого 2018

У вівторок, 13 лютого,  фахівці  Головного  управління Держпраці у Львівській області провели семінар – нараду на ДП «Львіввугілля». Під час зустрічі обговорили стан охорони праці на підприємстві та його структурних підрозділах, а також причини зростання  професійної захворюваності.

Захід відбувся під головуванням т.в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олександра Акімова, за участі головних інженерів, заступників директора з охорони праці, гірничих нормувальників, інженерів  з охорони праці усіх структурних підрозділів підприємства, а також представників профпатологічного відділення  ЛОКЛ,  Управління ФСС у Львівській області, Червоноградського і Сокальського відділень Фонду, ДП «Західний ЕТЦ Держпраці», профспілкових активістів.

Розпочав нараду начальник відділу нагляду у вугільній промисловості Головного управління Держпраці у Львівській області Володимира Осадця. Він повідомив, що План розвитку гірничих робіт на І півріччя 2018 року Головним управління не погоджено двом шахтам: «Відродження» та «Червоноградська». Таке рішення щодо ВП «Шахта «Відродження» було прийнято у зв’язку з відсутність дозволу на експлуатацію електрообладнання, призначеного для використання у вибухонебезпечних зонах, а щодо шахти «Червоноградська» – у зв’язку з відсутністю спеціального дозволу на користування надрами та акту про надання гірничого відводу. Також фахівець ГУ Держпраці  доповів про суттєві зміни, які відбулися в Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

В.о. заступника генерального директора з охорони праці ДП «Львіввугілля» Віталій Вандзьо повідомив, що  у 2017 році  на ДП «Львіввугілля» від нещасних випадків на виробництві потерпіло 130 осіб. У порівнянні з 2016 роком зафіксовано збільшення загального травматизму на 11 випадків.  Профзахворювання у 2017 році виявлено у 485 осіб, що на 277 випадків більше, ніж у попередньому році.

«У  46% профзахворювань встановлено діагноз  радикуліт, у  35,5% – бронхіт,  13,5% – антракосилікоз, 7% – віброхвороба, 4% – інші захворювання», – зазначив Віталій Вандзьо.

Заступник начальника відділу гігієни праці Головного управління Держпраці у Львівській області Віра Кузів констатувала, що у 2017 році на Львівщині спостерігається ріст професійної захворюваності. Відтак вона наголосила на обов’язковому та якісному проведенні медичних оглядів для працівників, зайнятих на важких роботах та із шкідливими умовами праці. Особливу увагу акцентовано на важливості виконання основних заходів (технічних, технологічних, санітарно-гігієнічних), спрямованих на покращення умов праці  та з метою профілактики професійних захворювань. Фахівець з гігієни праці роз’яснила порядок проведення медичних оглядів для таких працівників. Також було окреслено типові помилки, які допускаються підприємствами вугільної промисловості при скеруванні матеріалів для складання санітарно-гігієнічних характеристик та оформленні  матеріалів щодо розслідувань причин та умов виникнення професійних захворювань (отруєнь).  

«Серед підтверджених випадків професійних захворювань у 2017 році зареєстровано на шахтах «Межирічанська» (111), «Степова» (97), «Великомоствівська» (89), «Відродження» (79), «Лісова» (73) та «Червоноградська» (57). Переважна більшість професійних захворювань реєструються серед працівників чоловічої статі», – зазначила начальник відділу гігієни праці Головного управління.

За результатами обговорення було прийнято рішення розробити до 1 березня  по усіх шахтах ДП «Львіввугілля» додаткові заходи з метою покращення стану охорони праці на 2018 рік. Представники профспілки запропонували учасникам наради надати свої зауваження та пропозиції з метою внесення змін в КЗпП України в частині обмеження часу роботи працівників в шкідливих умовах праці для недопущення профзахворювань.