З представниками органів місцевого самоврядування обговорено зміни у законодавстві та шляхи подальшої співпраці

14 травня 2021

У Головному управлінні Держпраці у Львівській області провели нараду з посадовими особами органів місцевого самоврядування. Захід відбувся в онлайн-режимі під головуванням начальника Управління з питань праці Оксани Єзерської.

Під час зустрічі обговорено шляхи подальшої співпраці, зокрема щодо зниження рівня незадекларованої праці та заборгованості з виплати заробітної плати з урахуванням останніх змін у чинному законодавстві.

Йдеться про Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» № 1320-ІХ, що набрав чинності 27.04.2021, яким внесено зміни до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V.

«Відтепер виконавчі органи сільських, селищних, міських рад наділені власними (самоврядними) повноваженнями, зокрема, в частині звернення до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань додержання нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, чи його територіального органу про порушення суб’єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення» – відзначила Оксана Єзерська.

Також представниця Головного управління рекомендувала органам місцевого самоврядування першочергово звернути увагу на суб’єкти господарювання, які допустили формування заборгованості по заробітній платі, не дотримуються мінімальних гарантій в оплаті праці та тих, що використовують незадекларовану працю.

Також учасників заходу попередили про відповідальність за подачу безпідставного звернення про порушення суб’єктом господарювання вимог трудового законодавства, передбачену Закону № 877.

Участь у нараді взяли представники 44 територіальних громад.