З суб’єктами господарювання транспортної галузі обговорено заходи щодо запобігання нещасним випадкам

20 квітня 2021

Сьогодні фахівці Головного управління Держпраці у Львівській області провели онлайн-нараду для суб’єктів господарювання транспортної галузі. Участь у заході також взяли представники Укртрансбезпеки та Профспілки працівників автомобільного транспорту.

В межах зустрічі учасники обговорили стан охорони праці та заходи щодо запобігання нещасним випадкам на автомобільному транспорті.

Начальник управління з питань праці Оксана Єзерська наголосила учасникам заходу на неприпустимості допуску до роботи працівників, зокрема водіїв, без належного оформлення з ними трудових відносин. Також вона зазначила, допуск до роботи водіїв на підставі цивільно-правового договору допускається лише у випадку, коли особа зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності та має відповідну ліцензію. За маскування трудових відносин договорами цивільного характеру роботодавцю загрожує адміністративна та фінансова відповідальність.

Державний інспектор відділу нагляду на котлонагляді, в будівництві на транспорті та зв’язку  Євген Сметанюк увагу зосередив на важливості проведення для працівників якісних інструктажів, навчань та перевірки знань з питань охорони праці. Наголосив на необхідності проведення за рахунок роботодавця обов’язкових щорічних медоглядів та передрейсових оглядів водіям. Також нагадав, відповідно до вимог  ст. 34 Закону про автотранспорт, автомобільний перевізник зобов’язаний забезпечити проведення стажування та інструктажу водіїв з дотриманням Порядку проведення інструктажів та стажування водіїв колісних транспортних засобів № 975.

Підсумовуючи, Євген Сметанюк нагадав учасникам наради про День охорони праці, який відзначають щорічно 28 квітня та закликав роботодавців вжити усіх заходів з метою недопущення на підприємствах нещасних випадків та травмування працівників.