З вугільними підприємствами Львівщині обговорено стан виконання умов погодження Програм розвитку гірничих робіт у 2021 році та розглянуто Плани розвитку на друге півріччя

09 липня 2021

Під головуванням першого заступника начальника Головного управління Держпраці у Львівській області Миколи Прокоп’яка відбулася нарада з  представниками вугільних підприємств області. Участь у заході також взяли заступник командира Львівсько–Волинського воєнізованого гірничорятувального загону по ПР Валерія Воробя, представники управління гірничого нагляду ГУ Держпраці у Львівській області,  головні інженери, заступники директорів з охорони праці, головні маркшейдери та механіками вугільних шахт.

Під час наради присутні розглянули Програми розвитку гірничих робіт вугільних шахт Львівщини на ІІ півріччя 2021 року та стан виконання впродовж І півріччя 2021 року умов погодження Головним управлінням Держпраці у Львівській області програм розвитку гірничих робіт шахт ДП «Львіввугілля» та ПрАТ «Шахта «Надія» на 2021 рік.

За результатами заслуховування представників підприємств та проведеного аналізу представлених документів встановлено, що більшість умов погодження програм розвитку гірничих робіт у І півріччі підприємствами виконано своєчасно. Зокрема, отримано низку експертних висновків щодо продовження терміну експлуатації стаціонарного обладнання, граничний термін експлуатації якого закінчився. Метанометрична техніка пройшла відповідне налагодження, держповірки та отримала експерті висновки на подальшу безпечну експлуатацію. Відповідно до затвердженого графіка виконано капітальні ремонти стаціонарного обладнання шахт.

Разом з тим, особливу увагу присутніх зосереджено на необхідності усунення недоліків. Серед іншого, керівництву ДП «Львіввугілля» наголошувалось на необхідності обов’язкового проведення у передбачені терміни періодичного практичного тренування підземних працівників в саморятівниках у спеціальних «димових камерах». Станом на 06.07.2021 року 31 % підземних працівників ДП «Львіввугілля», а саме 1283 особи, не пройшли таких тренувань. Гірничі виробки шахт ДП «Львіввугілля» забезпечені на 88% пожежно-зрошувальними трубопроводами.

В межах зустрічі також обговорено стан виробничого травматизму та виконання заходів щодо запобіганню нещасним випадкам на виробництві.  Впродовж 6 місяців звітного періоду року ПрАТ «Шахта «Надія» трапилось 2 нещасні випадки (у І півріччі 2020 року – 5), на відокремлених підрозділах  ДП «Львіввугілля» стався 51 нещасний випадок на виробництві, що на 16 випадків більше ніж за аналогічний період попереднього року. Відтак, фахівці Головного управління закликали керівників підприємств, особливо  ДП «Львіввугілля», негайного вжиття вичерпних дієвих заходів по недопущенню подальшого росту виробничого травматизму та наголосили на персональній відповідальність в частині не забезпечення безпечних умов праці на робочих місцях.

Резюмуючи, Микола Прокоп’як відзначив: «Погодження Головним управлінням Програм розвитку гірничих робіт на ІІ півріччя 2021 року по шахтах ДП «Львіввугілля» можливе лише за умови усунення усіх недоліків та порушень у визначеному  чинним законодавством порядку».

Слід відзначити, у зв’язку із не отриманням спеціального дозволу на користування надрами та акту про надання гірничого відводу Головним управлінням не погоджено Програму розвитку гірничих робіт на 2021 рік ВП «Шахта «Степова».