Завершилась планова перевірка у ПАТ «Львівська вугільна компанія»

15 листопада 2018

Впродовж 29 жовтня – 09 листопада 2018 року фахівці Головного управління Держпраці у Львівській області провели планову перевірку щодо дотримання законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки у ПАТ «Львівська вугільна компанія». 

Загалом під час контрольного заходу проведено 21 інспекторське обстеження та виявлено 357 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці.       

Зокрема фахівці встановили, що на підприємстві відсутні дозволи на експлуатацію низки обладнання підвищеної небезпеки. Не погоджені з Держпраці плани та проекти виїмки тонких відходів на 2017 та 2018 роки.     

Також інспектори виявили, що, під час інструментальних спостережень не проводиться періодичний геодезичний (маркшейдерський) контроль за осіданнями і зміщеннями споруд хвостосховищ №1 та №2 та їх основ.  Стан будівлі радіальних згущувачів (відділення водно-шламового господарства) визнали  незадовільним, оскільки є можливість обвалення стелі та стін. Пошкоджені або взагалі відсутні заземлення електродвигунів та струмоведучих механізмів, зокрема у відділенні технічного водопостачання водно-шламового і хвостового господарств та відділенні гравітації. Не знищені наявні окремі осередки горіння породи, складованої в південно-західну частину розширеного породного відвалу ПАТ «Львівська вугільна компанія». На фабриці не встановлена автоматична пожежна сигналізація, як цього вимагає Проект протипожежного захисту цього підприємства.     

Слід також зазначити, що керівники та фахівці підприємства, працівники служби охорони праці при виявленні небезпеки або грубих порушень правил безпеки, що загрожують життю та здоров’ю працівників, не проводять зупинки ведення робіт та експлуатації механізмів. А це забезпечило б зменшення ризиків, що можуть спричинити травмування працівників. До слова, з початку року на ПАТ «Львівська вугільна компанія» трапилось 7 нещасних випадків, в тому числі 1 смертельний.        

Відтак, за допущення порушень вимог безпеки до адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафу було притягнуто 21 посадову особу ПАТ «Львівська вугільна компанія» та загальну суму 10200 грн.                                   

 

Керівництву підприємства рекомендовано зупинити  експлуатацію 8 об’єктів та 24 одиниці механізмів, які інспекторами визнано небезпечними для працівників. Також Головне управління звертатиметься до суду з відповідним позовом про заборону використання цих об’єктів та механізмів до усунення виявлених порушень вимог законодавства про охорону праці.     

На звершення планової перевірки фахівці Головного управління для інженерно-технічних працівників ПАТ «Львівська вугільна компанія» провели підсумкове засідання, під час якого обговорили результати перевірки, вказали на виявлені порушення та обговорили шляхи їх усунення.