Студентам професійного ліцею розповіли про трудові права молоді

30 листопада 2017

Днями для студентів  Судововишнянського професійного ліцею головний державний інспектор ГУ Держпраці у Львівській області  Тарас Орнат провів семінар щодо праці молоді, додержання трудового  законодавства при працевлаштуванні неповнолітніх.

Під час семінару  фахівець ГУ Держпраці надав роз’яснення норм трудового законодавства при працевлаштуванні молоді, наголосив на правах неповнолітніх осіб, які поєднують працю з навчанням.

Він повідомив, що  при прийнятті на роботі осіб, які не досягли 18 років, випробувальний термін не встановлюється.

Особам віком від 14 до 18 років встановлюється скорочена тривалість робочого часу (для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років, в т.ч. учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул, – 24 години на тиждень).

При цьому не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років.

За згодою одного з батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років, допускається також прийняття на роботу  учнів по досягненні ними чотирнадцятирічного віку для виконання легкої роботи у вільний від навчання час за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Слід зазначити, що заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. Щорічні відпустки працівникам віком до 18 років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на цьому підприємстві (установі, організації).

Звільнення працівників молодше 18 років допускається, крім додержання загального  порядку звільнення, лише за згодою районної (міської) служби у справах дітей.

Крім того, фахівець ГУ Держпраці опрацював із студентами училища практичні приклади застосування трудового законодавства при працевлаштуванні неповнолітніх.

На завершення семінару він вручив студентам пам’ятки у вигляді буклетів щодо праці неповнолітніх.