На Львівщині під час колегії підбили підсумки роботи ГУ Держпраці за минулий рік

13 березня 2018

7 березня відбулося засідання колегії ГУ Держпраці у Львівській області, під час якого підбили підсумки роботи за 2017 рік.

Про ефективність заходів державного нагляду та відомчого контролю за станом охорони праці та промислової безпеки на підприємствах області розповів заступник начальника ГУ Держпраці у Львівській області Андрій Стецько. Він повідомив, що упродовж 2017 року проведено 1 817 заходів державного нагляду (контролю) у сфері дотримання законодавства про охорону праці. Під час перевірок інспекторами виявлено 18 965 порушень нормативно правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Слід зазначити, що 90 % виявлених порушень усунені.

Протягом 2017 року на піднаглядових підприємствах Львівської області загалом травмовано 220 осіб, що на 2 особи більше ніж у 2016 році. Випадків зі смертельними наслідками трапилось із 32 особами, що на 5 більше, ніж у 2016 році.

Зріс смертельний виробничий травматизм у низці галузей промисловості, а саме у вугільній промисловості, сільському господарстві та соціально-культурній сфері. Разом з тим, минулого року зменшення загального виробничого травматизму відбулось у будівельній галузі, хімічній промисловості, машинобудуванні, автотранспорті та харчовій промисловості. 

Ця  тенденція у вугільній галузі виникла у зв’язку з аварією І категорії, яка сталася на ВП шахта «Степова» ДП «Львіввугілля». Внаслідок аварії травмовано 36 осіб, з яких 8 осіб зі смертельним наслідком.

Окремо під час колегії обговорили питання виробничого травматизму у будівельній галузі. Відтак заступник начальника відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку ГУ Держпраці у Львівській області Андрій Зубик зазначив, що однією з найбільш серйозних проблем виробничого травматизму у цій сфері є залучення до виконання робіт на будівельних майданчиках працівників без відповідної підготовки на підставі тимчасових цивільно-правових угод або без оформлення трудових відносин взагалі.

Не оформлення належним чином трудових відносин призводить до того, що роботи підвищеної небезпеки на будівництві виконують працівники без відповідної фахової підготовки, необхідних навичок та знань. Крім того, такі працівники згідно з чинним законодавством не мають жодних прав на одержання компенсацій у разі нещасного випадку“,- сказав Андрій Зубик.

При цьому зазначалося, що впродовж минулого року, з метою зменшення виробничого травматизму, інспекторським складом Головного управління проведено превентивні заходи та семінар-наради на 1047 підприємствах Львівщини.Також з метою надання громадянам та суб’єктам господарювання, методичної та правової допомоги з питань охорони праці, законодавства про працю та гігієну праці, у 19 районах Львівщини створено інформаційно-консультативні пункти при РДА та органах місцевого самоврядування.

Про стан організації правової роботи Головного управління Держпраці у Львівській області розповіла заступник начальника відділу юридичного забезпечення Іванна Ковальчук. Вона повідомила, що протягом 2017 року в сфері охорони праці Управлінням було пред’явлено 64 позови про застосування заходів реагування в сфері господарської діяльності. З них станом на сьогодні 58 позовів задоволено; 5 позовів залишено без розгляду за заявою Управління у зв’язку із усуненням суб’єктами господарювання за час судового розгляду порушень законодавства,  що стали підставою для звернення до суду.

Окрім цього, члени колегії заслухали  представників ТзОВ «Світ будівництва і дизайну Про», ПАТ «Холдингова компанія «Еко-Дім» та ВП «Шахта «Червоноградська» щодо стану виконання заходів, запропонованих комісіями із спеціальних розслідувань щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві.

Також під час Колегії присутні обговорили низку інших питань. Зокрема йшлося про  виконання державними службовцями вимог антикорупційного законодавства та проведену роботу щодо запобігання і протидії корупції у 2017 році, а також про кадрову роботу Головного управління.

Резюмуючи,  начальник ГУ Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова наголосила на неухильному дотриманні антикорупційного законодавства.