На засіданні обласної  комісії  з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення йшлося про співпрацю інспекторів праці ОМС та ГУ Держпраці  Львівщини

24 червня 2019

У п’ятницю, 21 червня, під головуванням  заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Романа  Филипіва та за участі першого заступника начальника ГУ Держпраці у Львівській області Олени Грицак відбулося засідання обласної робочої групи з питання  забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плат.

В межах засідання присутні обговорили  повноваження інспекторів праці у сфері легалізації заробітних плат та зайнятості населення.

Олена Грицак повідомила, що загалом у Львівській області  у 9 містах обласного значення та 38 ОТГ працюють  інспектори  праці.  

Так,  згідно статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні»  органам місцевого самоврядування делеговано здійснення повноважень Держ­праці у сфері державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення з питань своєчасної та  у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин.

При цьому вона зазначила, що  14 травня 2019 року Шостим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, якою визнано нечинною постанову КМУ «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26.04.2017 № 295».  Враховуючи вищезазначене , на сьогодні визначений Порядок здійснення контролю за додержанням законодавства про працю виконавчими органами міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад, відсутній.

Відтак, Олена Грицак зазначила, що  на сьогодні інспектори органів місцевого самоврядування повинні здійснювати інформаційно-роз’яснювальну роботу  серед роботодавців з  метою детінізації праці, співпрацюючи з органамами ГУ Держпраці, ГУ ДФС, ГУ Пенсійного  фонду та районними державними адміністраціями.

На завершення, інспектори праці органів місцевого самоврядування поінформували про проведені у цьому році   заходи та окреслили пріоритетні напрямки роботи.