На Львівщині підписано меморандум про співпрацю між Головними управліннями Держпраці, ДФС та Державної міграційної служби

17 липня 2019

У вівторок, 16 липня у приміщенні Львівської обласної державної адміністрації відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між  Головним управлінням Держпраці у Львівській області,  Головним управлінням Державної міграційної служби України у Львівській області та Головним управлінням Державної фіскальної служби у Львівській області.

Документ підписали начальник Головного управління Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова, начальник Головного управління  Державної міграційної служби України у Львівській області Лідія Котеляк, перший заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області  Руслан Ганюк.

Головною метою Меморандуму є  розроблення та реалізація спільних програм, спрямованих на підвищення правосвідомості та податкової культури учасників ринку праці (іноземці, резиденти/нерезиденти, суб’єкти господарювання), а також рівня їх довіри до органів міграційної служби, податкової та державної служби праці. Документ підписано також задля аналізу причин системних порушень у сфері трудової міграції, їх наслідків.

При цьому сторони обговорили  ситуацію в державі та у Львівській області у сфері реалізації міграційного, податкового, митного та трудового законодавства.

  Йшлося  також про підготовку узгоджених пропозицій між органами державної влади та органами місцевого самоврядування щодо попередження випадків таких порушень.

Досягнуто домовленості про         поширення правової інформації, зміст якої може становити суспільний інтерес, зокрема про право особи на захист.

Водночас в межах Меморандуму сторони заявили про згоду та готовність здійснювати роз’яснювальну роботу серед громадян і суб’єктів господарювання, що спрямована на зміну поведінки та їх ставлення до недотримання законодавства у сфері міграції (імміграції та еміграції), зокрема й протидії нелегальній (незаконній) міграції та пов’язаних із ними ризиків і негативних наслідків. Водночас  інформування щодо відповідних обов’язків працівників і роботодавців; санкцій, що накладаються у випадку недекларування праці і (або) несплати податків; позитивного впливу податків і внесків на соціальне забезпечення; процедур реєстрації працівників; трудових договорів та їхнього змісту тощо.

Співробітництво в межах Меморандуму здійснюється на основі принципів рівноправності та законності, взаємоповаги,  застосування єдиного підходу до всіх учасників ринку праці з урахуванням інтересів суспільства та держави.