На дотискній компресорній станції Угерсько відбувся семінар з охорони праці

24 вересня 2019

Днями фахівці ГУ Держпраці у Львівській області провели семінар  для працівників дотискної компресорної станції Стрийського виробничого управління підземного зберігання газу (ВУПЗГ)  філії Оператор газосховищ України АТ «УКРТРАНСГАЗ». В межах семінару йшлося про дотримання вимог нормативно-правових актів з питань праці, охорони праці та промислової безпеки під час ведення робіт підвищеної небезпеки.

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки ГУ Держпраці у Львівській області Ігор Проць нагадав присутнім про безпосереднє призначення дотискних компресорних станцій газотранспортної системи. Зокрема те, що вони повинні забезпечувати ефективний відбір і транспортування природного газу.

За його словами, газ, що надходить на компресорній станції з свердловин практично завжди в тій чи іншій кількості містить вологу в рідкій та паровій фазах, масло. Наявність механічних домішок призводить до передчасного зносу трубопроводу, запірної арматури, робочих коліс нагнітачів. Волога викликає корозію обладнання, знижує пропускну здатність газопроводу. Тому перед стисненням газ проходить очистку:  від механічних домішок і рідин на майданчику сепарації, а потім на установці з комплексної підготовки газу. Компресори  створюють тиск, необхідний для транспортування газів по трубопроводах і для здійснення виробничих процесів. Зміна об’єму газоподібних тіл вимагає витрат механічної енергії, при цьому виділяється тепло, що нагріває речовину, а також конструктивні елементи компресорів, тому для попередження аварій їм необхідно стежити за роботою системи охолодження механізмів.

В межах семінару також йшлося про  вимоги Правил безпеки в нафтогазодобувній промисловості України, Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів та про  безпеку під час експлуатації лінійної частини магістральних газопроводів.

Окрім цього, фахівці ГУ Держпраці окреслили вимоги безпеки під час експлуатації компресорних станцій, технологічних установок очищення та охолодження газу, системи безпеки компресорних станцій та газоперекачувальних агрегатів, вимоги безпеки під час експлуатації та обслуговування системи газопостачання, експлуатації та огляду посудин, що працюють під тиском.

 Водночас присутні обговорили  вимоги безпеки під час виконання робіт в охоронних зонах газопроводів.