до уваги суб’єктів господарювання, які використовують у своїй діяльності вантажопідіймальні крани, машини та підйомники

23 червня 2020

Останнім часом суб’єкти господарювання укладають договір з іншим суб’єктом господарювання на проведення періодичного технічного обслуговування та ремонту обладнання підприємства. Але на жаль, контроль з боку суб’єкта господарювання за виконанням робіт підрядними організаціями частіше буває недостатнім.

Відповідно до п. 13 гл. 5 розд. VI НПАОП 0.00-1.80-18 «Правила охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання» (далі – Правила), визначений суб’єктом господарювання порядок проведення технічного обслуговування, налагодження та ремонту має забезпечити утримання обладнання в справному стані. З цією метою суб’єкт господарювання призначає працівника, який здійснює нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання та працівника, відповідального за утримання обладнання в справному стані, визначає процедуру проведення періодичного технічного обслуговування, налагодження та ремонту обладнання відповідно до настанови з експлуатації тощо. Працівники в установленому порядку повинні пройти спеціальне навчання та перевірку знань Правил.

Згідно з п. 9. гл. 1 розд. V Правил, виведення обладнання в ремонт здійснюється працівником, відповідальним за утримання його у справному стані, відповідно до графіка ремонту, затвердженого суб’єктом господарювання, або у разі необхідності проведення ремонту – в порядку, визначеному суб’єктом господарювання. Дата і час виведення обладнання в ремонт та прізвище особи, відповідальної за його проведення, зазначаються у вахтовому журналі машиніста даного обладнання та обладнання, що працює поряд з тим, яке ремонтують.

Але працівник, відповідальний за утримання обладнання в справному стані не завжди виконує свої обов’язки з утримання обладнання в справному стані. Так під час проведення перевірки ГУ Держпраці у Херсонській області одного з підприємств транспортної галузі виявлено, що працівник відповідальний за утримання вантажопідіймального крана в справному стані вивів кран в ремонт без наказу (згідно з порядком, визначеного суб’єктом господарювання), не зробив відповідний запис у вахтовому журналі машиніста крана та не знеструмив кран. Підрядна організація провела ремонт крана, але пристрої безпеки не налаштувала. Проте працівник, відповідальний за утримання вантажопідіймального крана в справному стані, не перевірив якість виконаного ремонту та порушив п. 10 гл. 2 розд. VI Правил і пустив кран у роботу. Крім того під час перевірки результатів проведення технічних обслуговувань та ремонтів кранів виявлено, що в порушенні п. 14 гл. 5 розд VI НПАОП 0.00-1.80-18 Правил журнали технічних обслуговувань і ремонтів кранів взагалі не ведуться. Основною причиною виявлених порушень вимог Правил є відсутність контролю з боку працівника, який здійснює нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією вантажопідіймальних кранів та невиконання обов’язків працівником, відповідальним за утримання вантажопідіймальних кранів у справному стані.

Фахівці Держпраці звертають увагу роботодавців: якщо інші суб’єкти господарювання проводять технічне обслуговування та ремонт обладнання підприємства, і не здійснюється контроль за виконанням цих робіт працівником, який здійснює нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання та працівником, відповідальним за утримання обладнання в справному стані, це може призвести до аварії або нещасного випадку з працівниками. За порушення законодавства та інших нормативно-правових актів з охорони праці винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно із законом.

Джерело Держпраці