Ігор Проць: Газ в побуті –    комфорт чи небезпека?

26 лютого 2018

Начальник відділ нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки ГУ Держпраці у Львівській області  Ігор Проць: 

Газ в побуті –    комфорт чи небезпека?

Важко уявити наше життя без сучасних зручностей — електрики, опалення, централізованого водопостачання  й каналізації. У цьому переліку газ посідає не останнє місце. Ми звикли використовувати природний газ для обігріву приміщення або приготування їжі. І, головне, зручність представляє його дешевизна. Крім того, він швидко нагріває житло, і готувати їжу з його допомогою набагато швидше. Користування газовими приладами буде безпечним та зручним лише при дотриманні Правил безпеки систем газопостачання та відповідних інструкцій. Проте наскільки він може бути корисним у господарських руках – настільки ж буває небезпечним у необережних. 

Щоб стався вибух природного газу при його витоку досить запаленої сигарети,  сірника чи іскри запальнички, або ж ввімкнення вимикача електроосвітлення чи користування електричним дзвінком на вхідних дверях до приміщень. Вибух може бути такої сили, що здатний зруйнувати стіну будинку, вибити вікна, повністю знищити частину житла.

Чи не щороку Україну лихоманять повідомлення про трагедії, спричинені вибухами побутового газу чи невірним облаштуванням газових приладів. В опікові центри з серйозними травмами потрапляють люди, які опинилися в будинку під час вибуху.

Настання таких випадків у своїй більшості відбувається у періоди різкого зниження температури, адже для підвищення температури теплоносія на виході з газових котлів збільшується навантаження на газові пальники.

Разом з тим, з метою економії коштів, у багатьох наших співвітчизників виникає бажання споживати газ у обхід газового лічильника не задумуючись над тим, що такі жарти з Правилами безпеки систем газопостачання можуть призвести до аварій з трагічними для них, членів їх сімей та сусідів наслідками.

Наприкінці минулого року  в с. Малі Ланки, Перемишлянського району Львівської області на вул. Шевченка, 19 сталася аварія з вибухом газу, яка пов’язана з самовільним втручанням у газову мережу, внаслідок якої з різними ступенями опіку тіла були госпіталізовані до лікарні двоє чоловіків.

А останній випадок стався 21.02.2017 року в м. Золочеві, Львівської області по вул. Бродівській, 117. Власники будинку, для не облікованого споживання природного газу, приєднались шлангом поза лічильником газу, в наслідок чого стався витік газу з подальшим вибухом і руйнацією внутрішніх перегородок і віконних прийомів будинку. Сім’ю з трьох осіб з опіками тіла було госпіталізовано до 8 клінічної лікарні м. Львова.        

У всіх цих випадках, окрім плачевного результату, винуватці аварій також мають сплатити нанесені збитки постачальнику газу.       

У зв’язку з настанням періоду різкого пониженням температури, який буде продовжуватися до кінця цього тижня Головне управління Держпраці у Львівській області закликає мешканців газифікованих помешкань Львівщини чітко дотримуватись вимог Правил безпеки систем газопостачання при використанні газових приладів. Обов’язково слід знати та пам’ятати їх основні вимоги. Зокрема: самовільно встановлювати, переставляти, ремонтувати та замінювати будь-які газові прилади без дозволу фахівців категорично заборонено. У разі порушення вимог Правил безпеки систем газопостачання настає відповідальність, в залежності від наслідків, у тому числі і кримінальна.        

Життя людини – неоціненне. І намагання заощадити на встановленні газових приладів за допомоги «випадкових – всезнаючих та всевміючих спеціалістів», несанкціоновані підключення до газових мереж (простіше кажучи, крадіжки природного газу) та недотримання Правил безпеки користування газом у побуті можуть коштувати людського життя.

Пам`ятаймо про це!