Лікувально-профілактичні заклади повинні скеровувати в органи Держпраці повідомлення щодо травм, отриманих внаслідок споживання чи користування нехарчової продукції

26 лютого 2018

Фахівцями Головного управління Держпраці у Львівській області, завідувачем сектору ринкового нагляду Перетятко О.І. та головним державним інспектором Рижмань О.Б., проведено низку семінар-нарад з лікувально-профілактичними закладами та районними держадміністраціями Львівщини з метою налагодження співпраці в частині здійснення повноважень передбачених Законом України «Про державний ринковий нагляд та контроль нехарчової продукції».

Такі семінар-наради  вже проведені в трьох лікувально-профілактичних закладах м. Львова (Комунальна міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, Комунальна 5-та міська поліклініка, Комунальна 8-ма міська поліклініка) та в 11-ти управліннях соціального захисту населення районних міст Львівської області (м. Пустомити, м. Жовква, м. Кам’янка-Бузька, м. Буськ, м. Броди, м. Жидачів, м. Золочів, м. Червоноград, м. Радехів, м. Миколаїв, м. Сколе, м. Стрий).    

На семінар-нарадах посадові особи Головного управління ознайомлювали присутніх із законодавством щодо державного ринкового нагляду та з переліком продукції, яка є в сфері відповідальності Держпраці.

Окремо представникам лікувально-профілактичних закладів наголошено на необхідності подання в Головне управління, як в територіальний орган ринкового нагляду, повідомлень щодо травм, отриманих внаслідок споживання чи користування нехарчової продукції . Ця вимога передбачена пунктом 6 постанови КМУ від 22.03.2001 р. № 270 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру». Слід зазначити, що такі повідомлення необхідні для виявлення небезпечної нехарчової продукції. Разом з тим, заклади охорони здоров’я про кожний нещасний випадок зобов’язані повідомляти у районні держадміністрації (виконавчі органи міської,  районної  у  місті  ради),  які в свою чергу ведуть облік та здійснюють аналіз причин виникнення травми. Лікувально-профілактичні заклади зобов’язані вести реєстрацію  нещасних  випадків   в окремому журналі. Відтак, наголошувалось на важливості проведення своєчасного та якісного обміну інформації.

Слід зазначити, що  відповідно до вимог п. 4 постанови КМУ від 26.12.2011р. №1400 «Деякі питання захисту права споживачів (користувачів) щодо безпечності нехарчової продукції» територіальні органи Держпраці проводять в райдержадміністраціях моніторинг повідомлень про нещасні випадки невиробничого характеру щодо їх причин та кількості внаслідок споживання (користування) нехарчової продукції. За словами завідувача сектору ринкового нагляду такий моніторинг впродовж 2018 року буде проводитись представниками Головного управління Держпраці у Львівській області щоквартально.