Каналу «ПравдаТУТ»: як скористатися законною відпусткою

21 грудня 2020

Завершується рік, а ви ще не відпочивали? Як скористатися законною відпусткою, каналу «ПравдаТУТ» роз’яснив завідувач сектору звернень громадян ГУ Держпраці Василь Чучман.

«Перенесені відпустки на інший період, ніж визначений графіком відпусток, допускається лише за взаємною згодою роботодавця і працівника. Ясна річ, що на підприємстві може бути певна виробнича необхідність, коли роботодавець не може відпустити працівника у відпустку. У будь-якому випадку потрібна його [ред. – керівника] згода», – зазначив Василь Чучман.

 

Інформаційно: що важливо знати про відпустки

  • Надання всім працівникам щорічної оплачуваної відпустки є реалізацією їх права на відпочинок, яке закріплене статтею 45 Конституції України.
  • Збереження за працівниками на період відпустки місця роботи (посади) і заробітної плати (допомоги) є важливою умовою для реального використання ними щорічної відпустки.
  • У період перебування працівників у відпустці заборонено звільнення їх з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, крім випадку повної ліквідації підприємства, установи, організації.
  • У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки.
  • За бажанням працiвника частина щорiчної вiдпустки замiнюється грошовою компенсацiєю. При цьому тривалiсть наданої працiвниковi щорiчної та додаткових вiдпусток не повинна бути менше нiж 24 календарних днi. Особам вiком до вiсiмнадцяти рокiв замiна всiх видiв вiдпусток грошовою компенсацiєю не допускається.
  • Забороняється ненадання працівнику відпустки  впродовж двох років поспіль.