На шахті Межирічанська за участю фахівців ГУ Держпраці приймали в експлуатацію виїмкову дільницю лави

15 березня 2018

14 березня начальник відділу нагляду у вугільній промисловості Володимир Осадця та головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості Володимир Розалюк провели позапланову перевірку щодо відповідності вимогам нормативно-правовим актам з охорони праці змонтованого на дільниці лави № 592 відокремленого підрозділу «Шахта «Межирічанська» ДП «Львіввугілля» гірничошахтного обладнання, а також взяли участь в роботі комісії  по прийняттю виїмкової дільниці лави №592 в експлуатацію.

В комісії по прийманню в експлуатацію виїмкової дільниці лави №592 також взяли участь голова регіонального об’єднання незалежної профспілки гірників України м. Червонограда Віталій Оніжук, заступник генерального директора ДП «Львіввугілля» з виробництва Сергій Смеречанський, представники Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального загону та керівники шахти (директор Ігор Крокош та головний інженер Андрій Бециль). Цей позаплановий захід державного нагляду здійснювався за письмовим бажанням суб’єкта господарювання.  

 Лава – це  очисна виробка, де ведуться гірничі роботи з видобутку вугілля, які є найнебезпечнішими по фактору виникнення аварій та виробничих травм у вугільній галузі. Тому,  робота фахівців ГУ Держпраці у Львівській була спрямована, передусім, на виявлення порушень, що могли створити явну загрозу життю та здоров’ю працівників. А це, передусім, порушення провітрювання, пилегазового режиму та порушення електровибухобезпеки обладнання.

Слід зазначити, що під час  перевірки таких порушень виявлено не було.

 Комісія дала добру оцінку підготовленості лави №592 до безпечного видобутку вугілля. Як позитив, слід відзначити, що під час позапланової перевірки не було виявлено грубих порушень Правил безпеки у вугільних шахтах, а значна частина порушень були усунуті під час контрольного заходу. Всього під час перевірки було виявлено 20 порушень  нормативно-правових актів з охорони праці. З них  переважна більшість стосуються ведення канатної відкатки вантажів у прилеглих до лави №592 гірничих виробках.  

За результатами проведеної перевірки до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто механіка дільниці з видобування вугілля, а керівництву шахти вручені відповідні акт та обов’язковий до виконання припис. При врученні припису директору шахти Ігорю Крокошу було запропоновано призупинити роботи по проведенню канатної відкатки вантажів у гірничій виробці 592 конвеєрного штреку до усунення викладених в приписі порушень.   

             Довідка:

 Лава №592 обладнана механізованим комплексом 2КМ-87УМН, очисним комбайном РКУ-10 та вибійним скребковим конвеєром СП-250.11 Транспортування вугілля від лави до вугільного перекиду здійснюється за допомогою скребкових конвеєрів типу СП-202 та стрічкових конвеєрів 1Л-80. Довжина лави на момент перевірки становить 125м, довжина виймального стовпа –250м. Виймальна потужність (висота) вугільного пласта П8в «Тонкий ІІІ» становить 1,7-1,8 м. Загальні запаси виймального стовпа лави №592 становлять 92 тисяч тон вугілля. Гірничі роботи ведуться на глибині 450 м. Технологічна проектна документація виїмкової дільниці лави №592 пройшла позитивну експертизу на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в ДП «Західний ЕТЦ».