Онлайн-прийом громадян: чи мають право промислово-санітарні лабораторії працювати після закінчення строку дії Свідоцтва про атестацію санітарних лабораторій?

22 листопада 2017

До спеціалістів Держпраці звернулася Ганна Таланова, начальник промислово-санітарної лабораторії ПАТ «АЗОТ» м. Черкаси.  Лабораторія, де працює Ганна, проводить санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу для атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві на підставі Свідоцтва  про атестацію санітарних лабораторій підприємств і організацій на право проведення санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу для атестації робочих місць за умовами праці, виданого Міністерством охорони здоров’я України від 19 листопада 2014 року.

Термін дії свідоцтва закінчився 19 листопада 2017 року. У зв’язку з тим, що Комітет з питань гігієнічного регламентування Міністерства охорони здоров’я України протягом тривалого часу не приймає документи на розгляд, продовжити термін дії свідоцтва неможливо. Так, начальник промислово-санітарної лабораторії ПАТ «АЗОТ» просить роз’яснити: на яких законних підставах промислово-санітарна лабораторія ПАТ «АЗОТ» може проводити санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу для атестації робочих місць на підприємстві згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442 «Про порядок атестації робочих місць за умовами праці”.

Начальник відділу експертизи умов праці Держпраці Володимир Гончарук роз’яснив, що відповідно до пункту 7 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 2016 року № 741), гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводяться лабораторіями, атестованими Держпраці і МОЗ в порядку, визначеному Мінсоцполітики і МОЗ.

Держпраці розроблено проект порядку атестації лабораторій на право проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, який проходить процедуру погодження.

Водночас на сьогодні є чинним Положення про проведення органами, установами та закладами державної санепідслужби Міністерства охорони здоров’я України атестації санітарних лабораторій підприємств і організацій на право проведення санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу для атестації робочих місць за умовами праці, затверджене наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 квітня 1999 року № 91. Володимир Гончарук порадив звернутися до атестаційної комісії МОЗ щодо продовження терміну дії раніше виданих свідоцтв.