Особа, з якою був укладений ЦПД, фактично перебувала з підприємством у трудових відносинах: доведено у Верховному Суді

30 листопада 2021

Верховний суд підтвердив правомірність позиції ГУ Держпраці у Львівській області щодо винесення припису та постанови про накладення штрафу через використання незадекларованої праці.

У червні 2019 року під час інспекційного відвідування у ПП «ВІР-Захід» виявлено факт підміни трудових відносин договором цивільно-правового характеру. Роботодавець належним чином не уклав трудові відносини з працівником, який виконував роботи по монтажу (демонтажу) будинків, споруд тощо, тобто робити підвищеної небезпеки. 

У зв’язку із вчиненням порушення, роботодавцю внесено обов’язковий до виконання припис та винесено постанову про накладення санкції у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, які підприємець намагався оскаржити у суді.

Позицією Головного управління підтримали Львівський окружний адміністративний та Верховний суди. Вивчивши усі обставини справи, колегія суддів прийшли до висновку, що особа, з якою був укладений ЦПД, фактично перебувала з підприємством у трудових відносинах, відтак припис та постанова про накладення штрафу Головним управлінням винесені правомірно.