Під час семінарів для працівників вишкомонтажних бригад, фахівці ГУ Держпраці розповіли про цикл спорудження свердловин

05 лютого 2018

25 та 30 січня  фахівці ГУ Держпраці у Львівській області провели  наради з працівниками  вишко- монтажних бригад №№ 1,2 Стрийського відділення бурових робіт філія БУ «Укрбургаз» ПАТ «Укргазвидобування». Під час превентивних заходів йшлося про  дотримання  вимог нормативно-правових актів з питань праці, охорони праці та промислової безпеки під час ведення робіт з вишкобудування.

   Державні інспектори розповіли, що комплекс робіт, починаючи з підготовки площадки під бурову й закінчуючи демонтажем бурового обладнання, перевезенням його на нову точку і рекультивацією земельних угідь, називається циклом спорудження свердловини. Усі види робіт, що входять у цикл спорудження свердловини, групуються в такі етапи:

1) Підготовчі роботи до монтажу бурового обладнання (планування майданчика під бурову, облаштування під’їзних доріг, прокладання водопроводу, підведення електроліній, телефонної лінії);

2) Установка бурового обладнання (облаштування фундаментів і установка на них блоків обладнання, обв’язка обладнання, укриття вишки й обладнання, установка ємностей та побутових блоків);

3) Підготовчі роботи до буріння свердловини (установлення направлення, оснащення талевої системи, установка і випробування пристроїв механізації, які прискорюють процес виконання робіт, приєднання бурового шланга до вертлюга і стояка, підвішування машинних ключів, перевірка приладів, центрування вежі, перевірка горизонтальності ротора);

 4) Буріння свердловини, кріплення її стінок обсадними колонами, розділення пластів;

 5) Повторне розкриття продуктивного пласта (при перекритому колоною пласті), випробування, освоєння і здавання свердловини в експлуатацію;

 6) Демонтаж бурового обладнання.;        

7) Перевезення обладнання на нову точку.

Усі види робіт здійснюються при обов’язковому виконанні розпоряджень, приведених у міжвідомчих документах:  “Єдині технічні правила ведення робіт при спорудженні свердловин на нафтових, газових і газоконденсатних родовищах”;  “Правила безпеки в нафтогазовидобувній промисловості України”.

Спорудження бурової починається після визначення місця закладання майбутньої свердловини спеціальною комісією, яка складається із представників геологічної служби, НГВУ, УБР, електромонтажного цеху, дорожнього відділу, цеху водопостачання, інспекції з охорони праці і пожежної охорони. Така комісія необхідна для того, щоб визначити найбільш економічні й успішні умови спорудження свердловини на конкретній ділянці місцевості. Таким чином, при відведенні місця спорудження бурової установки  необхідно враховувати рельєф місцевості із тим, щоб обсяг будівельно-монтажних робіт, а відповідно і можливість виникнення нещасних випадків були найменшими.

Також фахівці ГУ Держпраці поінформували про проведення експертизи умов праці, вимоги порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій.

Разом з тим присутнім окреслили основні вимоги безпеки при експлуатації електрообладнання та електроінструменту,  експлуатації електрообладнання у вибухопожежонебезпечних зонах, вимоги безпеки при виконанні робіт на висоті, вимоги до засобів індивідуального захисту.

Фахівці ГУ Держпраці розповіли про безпечне ведення робіт під час експлуатації балонів, посудин та апаратів, що працюють під тиском та вакуумом.