Постанова Головного управління про накладення штрафу на суму понад 250 ти грн за використання праці неоформлених працівників є законною: доведено в апеляційному суді

04 лютого 2021

За результатами проведеного інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин у ТОВ «ВК «Леобуд» Головним управлінням Держпраці у Львівській області винесено постанову про накладення штрафу у розмірі 250 380 грн.

Санкцію застосовано у зв’язку порушенням на підприємстві вимог статті 24 КЗпП України. Під час проведення інспекційного відвідування на території будівельного майданчику, де здійснює фактичну господарську діяльність ТОВ «ВК «Леобуд», виявлено двох працівників, котрі виконували трудові функції охоронців без оформлення трудових договорів.

Відтак, на підставі абзацу 2 частини 2 ст. 265 КЗпП України (в редакції, чинній на момент виявлення порушення) Головним управлінням до порушника застосовано штрафну санкцію у розмірі 250 380 грн.
Не погодившись із таким рішенням підприємство звернулось до суду.

Попри те, що судом першої інстанції позовні вимоги були задоволені, Головним управлінням в апеляційному суді доведено факт використання ТОВ «ВК «Леобуд» праці незадекларованих працівників та правомірність винесеного штрафу.

«Колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку, що оскаржувана постанова про накладення штрафу прийнята уповноваженою посадовою особою Головного управління Держпраці у Львівській області в межах своїх повноважень, з дотриманням порядку його накладення, є законною і скасуванню не підлягає, » – зазначено у рішенні Восьмого апеляційного адміністративного суду.