Превентивний захід у АТ «Завод «Веста»: якщо  вплив факторів виробничого середовища, трудового процесу перевищує нормативні значення – умови праці відносяться до шкідливих

05 листопада 2019

Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Головного управління Держпраці у Львівській області   провела інформаційно-роз’яснювальний захід у АТ «Завод «Веста». Підприємство знаходиться в м. Стрий. Основним видом його діяльності є виготовлення кованих виробів та виробництво меблів.

На підприємстві використовують обладнання та механізми, які генерують шум та вібрацію. Під час технологічного процесу можливе виділення в повітря робочої зони шкідливих хімічних речовин. Отже, на підприємстві працівники можуть підпадати під вплив шкідливих факторів, а при виконанні робіт – параметрам важкості та напруженості трудового процесу .

Слід зазначити, що у АТ «Завод «Веста» відсутні лабораторні дослідження умов праці. Відтак, держінспектор Головного управління під час роз’яснювальної роботи значну увагу приділила питанням гігієни праці.        

Зокрема зазначалось, що роботодавець зобов’язаний провести санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці. Якщо  вплив одного або більше факторів виробничого середовища, трудового процесу перевищує нормативні значення – умови праці відносяться до шкідливих умов праці. Йдеться про допустимі рівнів шуму, вібрації, гранично допустимі концентрацій хімічних речовин в  повітрі робочої зони, понаднормове  перенесення вантажів, фізичне навантаження на організм та інші.

Інспектор гігієни праці наголосила: працівникам, зайнятих на роботах пов’язаних із забрудненням або на тих, які відбуваються у несприятливих температурних умовах, обов’язково слід видавати безплатно спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту.  Тим, хто зайнятий на роботах, зв’язаних із забрудненням, де можливий вплив на шкіру шкідливо діючих речовин  – мило,  змиваючі та знешкоджуючі засоби. Працівникам гарячих цехів і виробничих ділянок – газовану солону воду. Працівникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам та деяким іншим категоріям працівників  надаються спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються у робочий час.

 «Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення при прийнятті на роботу попереднього і впродовж трудової діяльності періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі» –  зазначила фахівець Держпраці. Також вона зазначили, що до 1 грудня роботодавець зобовязаний скерувати до територіального управління Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду.