Про нову концепцію реформування системи охорони праці, що впроваджена цьогоріч на ДП «НЕК «Укренерго», йшлося під час круглого столу

24 квітня 2019

В межах відзначення Всесвітнього Дня охорони праці на виробничій базі Львівського РЕЦ Західної ЕС  відбувся круглий стіл. Ключовим питанням під час якого було впровадження у 2019 році на ДП «НЕК «Укренерго» основних вимог «Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні».

Окрім цього, йшлося про привернення уваги роботодавця і працівників до питання створення належних умов праці, сприяння впровадженню на ДП «НЕК «Укренерго» сучасних методів управління охороною праці.

Під час зустрічі представники Західної ЕС ДП «НЕК «Укренерго» поділились напрацюваннями зі стандарту ISO 45001. Зокрема показали в роботі програмний комплекс «Наряд-допуск» та продемонстрували придбані сучасні засоби індивідуального захисту.

Зазначимо, що на ДП «НЕК «Укренерго» запроваджено систему запобігання виробничим ризикам, яка заснована на принципах усунення небезпек, оцінюванні, контролі ризиків та управлінні ними. Це  головний механізм, що застосовується багатьма країнами світу для ефективного і дієвого заохочення до створення безпечних і здорових умов праці на державному, регіональному, галузевому і місцевому рівні,  а також на  окремому підприємстві та робочому місці.

Начальник відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці ГУ Держпраці у Львівській області Олександр Черніков відзначив, що ДП «НЕК «Укренерго» одне з найперших у Західному регіоні перейшло на нову ризик орієнтовану модель управління охороною праці відповідно до вимог міжнародного законодавства та «Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні». При цьому він запропонував Західній ЕС брати активну участь у семінарах і конференціях та поширювати власний  досвід.

Інженер служби охорони праці  ДП «Західний ЕТЦ» Мар’ян Боруцький окреслив вимоги для отримання висновків експертизи на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки та проведення психофізіологічної експертизи працівників для виконання робіт підвищеної небезпеки.

У свою чергу,  начальник відділу охорони праці та пожежної безпеки у Західному регіоні ДП «НЕК «Укренерго» Сергій Голубов зазначив, що з метою формування культури профілактики нещасних випадків і професійних захворювань департамент охорони праці та пожежної безпеки проводить відповідну роботу з підвищення обізнаності та інформування працівників ДП «НЕК «Укренерго» про безпеку та гігієну праці.

«В нашій компанії на корпоративному порталі виділяється інформаційний ресурс для забезпечення обізнаності працівників у сфері безпеки та гігієни праці, що дає змогу застосовувати всі інструменти для запровадження безпечної праці»,- резюмував він.