Профспілка на підприємстві: основні аспекти

02 січня 2018

Відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», професійні спілки, їх об’єднання у своїй діяльності незалежні від державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні і не підконтрольні.

Профспілки самостійно організовують свою діяльність, проводять збори, конференції, з’їзди, засідання утворених ними органів, інші заходи, які не суперечать законодавству.

Забороняється втручання державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, роботодавців, їх об’єднань у статутну діяльність профспілок, їх організацій та об’єднань.

Відповідно до статті 14 Закону про профспілки, профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів.

Статути (положення) профспілок приймаються з’їздами, конференціями, установчими або загальними зборами членів профспілки відповідного рівня і не повинні суперечити законодавству України.

Відповідно до абзацу 6 статті 34 Закону про профспілки, фінансовий контроль за коштами профспілок та їх об’єднань державними органами та органами місцевого самоврядування не здійснюється. Контроль за їх надходженням та витрачанням здійснюють контрольно-ревізійні органи, обрані відповідно до статутів (положень) профспілок, їх об’єднань.

При цьому, у разі необхідності отримання Вами додаткових роз’яснень з питань застосування законодавства про працю та повноважень Головного управління Держпраці у Львівській області, пропонуємо Вам звернутись в громадську приймальню Головного управління Держпраці у Львівській області за адресою: м. Львів, вул. Валова, 31, 2 поверх, 207 кабінет, чи за номером телефону: (032) 235 48 42, 235 58 38, 235 59 03 (графік роботи: понеділок – четвер: з 09-00 до 18-00, п’ятниця: з 09-00 до 16-45, обід: з 13-00 до 13-45).