Припис Головного управління, яким зобов’язано товариство провести повторне розслідування нещасного випадку, правомірний. Доведено у Верховному Суді

02 лютого 2022

У липні 2020 року у товаристві, основним видом діяльності якого є оптова торгівля зерном, травмувався мельник. Чоловік отримав важкі травми та був доправлений до лікарні.

Розслідування цього нещасного випадку проводила комісія, утворена наказом Товариства. За результатами проведеного розслідування комісія прийшла до висновку, що нещасний зазначений випадок не пов’язаний з виробництвом.

Розглянувши матеріали проведеного розслідування, Головним управлінням Держпраці у Львівській області було видано керівнику Товариства припис, яким зобов’язано провести повторне розслідування нещасного випадку, що трапився з мельником. Припис обґрунтований тим, що комісія не з’ясувала усіх обставин та причин настання нещасного випадку; не визначила відповідність умов праці та її безпеки вимогам законодавства про охорону праці; не встановила осіб, які допустили порушення норм з охорони праці тощо.

З метою скасування припису, мотивуючи відсутністю підстав для повторного розслідування та відсутності «повноважень» у Головного управління ініціювати повторне розслідування, Товариство звернулось до суду.

У січні цього року Верховний Суд прийняв остаточне рішення щодо цієї справи: судові рішення суддів першої та апеляційної інстанції залишити без змін, а скаргу Товариства – без задоволення. Відтак, Головним управлінням Держпраці у Львівській області доведено правомірність винесеного припису.

До слова, роботодавцю таки доведеться забезпечити проведення повторного та повного розслідування нещасного випадку, що трапився з мельником.