Робота в інформаційно-консультаційних пунктах: коли слід продовжувати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки?

30 жовтня 2017

В рамках графіку прийому громадян інспекторським складом ГУ Держпраці у Львівській області в інформаційно-консультаційних пунктах області,  головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Володимир Винар надав консультацію працівникам Турківського ДЛГП «Галсільліс». Консультація відбулася за участі  інженера з охорони праці, юриста та бухгалтера цього підприємства.

Основним питанням, яке підняли працівники лісогосподарського підприємства було продовження дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Фахівець ГУ Держпраці у Львівській області роз’яснив основні аспекти статті 21 Закону України «Про Охорону праці» та Постанови Кабінету міністрів  «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки».

Володимир Винар наголосив, що строк дії дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки або на експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки становить п’ять років та продовжується органом, що його видав.

 «У разі коли під час строку дії дозволу роботодавцем не порушено його умов, строк дії такого дозволу продовжується на наступні п’ять років на підставі заяви роботодавця та оригіналу дозволу»,- зазначив фахівець ГУ Держпраці.

За його словами, якщо під час строку дії дозволу роботодавцем порушено його умови, зокрема не дотримано вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, чи  допущено виникнення аварій та/або нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, із смертельними або тяжкими наслідками, строк дії дозволу продовжується на підставі зазначеної заяви, оригіналу дозволу і нового позитивного висновку експертизи щодо додержання вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час виконання зазначених у дозволі робіт підвищеної  небезпеки та/або  експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

До слова, у середу, 25 жовтня, також відбувся прийом громадян  Золочівського та Мостиського районів. Мешканці цих населених пунктів цікавилися як  розробити інструкцію з охорони праці та  провести навчання працівників і перевірку знань з питань охорони праці. Разом з тим  фахівці ГУ Держпраці проконсультували щодо видачі документів дозвільного характеру для робіт підвищеної небезпеки, одержання яких передбачено законами. Окрім цього поінформували щодо підвищення існуючого рівня охорони праці.

Нагадаємо, що на Львівщині працюють інформаційно-консультативні  пункти, де фахівці ГУ Держпраці надають організаційно-методичну  допомогу мешканцям області з питань праці та охорони праці. Деталі можна дізнатися на сайті ГУ Держпраці у Львівській області  за цим посиланням: “графік прийому