Суд підтвердив позицію ГУ Держпраці у Львівській області щодо подвійної оплати за роботу в надурочний час

17 жовтня 2018

У березні  цього   року  фахівці ГУ Держпраці у Львівській області  провели інспекційне відвідування у суб’єкта господарювання, що здійснює діяльність у сфері надання охоронних послуг.

За результатами проведеного контрольного заходу  виявлено порушення вимог ст. 106 КЗпП України. Йдеться про те, що чотирьом найманим працівникам не компенсовано у подвійному розмірі їхню роботу у надурочний час.

Оскільки норми оплати праці за роботу у надурочний час є мінімальними державними гарантіями в оплаті праці, згідно ч. 1 ст. 12 Закону України «Про оплату праці», на суб’єкта господарювання було накладено штраф на підставі абзацу четвертого ч. 2 ст. 265 КЗпП України, яким передбачено відповідальність у виді штрафу за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.

Відтак на суб’єкта господарювання було накладено штраф у розмірі 148 920 грн.

Постанова про накладення штрафу була оскаржена суб’єктом господарювання у судовому порядку.

Втім Львівський окружний адміністративний суд з такою позицією не погодився, зазначивши що строки виплати заробітної плати (складовою яких є і оплата за роботу у надурочний час) визначені ст. 115 КЗпП України та ст. 24 Закону України «Про оплату праці». Відтак, належні працівникам виплати мали бути виплачені до 07.01.2018 року (наступний календарний місяць після закінчення облікового періоду).

Окрім того, Львівський окружний адміністративний суд зазначив, що наказ про запровадження підсумованого обліку робочого часу може вважатися правомірним лише у тому випадку, коли такий наказ погоджено із виборним органом первинної профспілкової організації підприємства. Тобто, суд вказав на неприпустимість  встановлення підсумованого обліку робочого в односторонньому порядку за ініціативою роботодавця.

З огляду на вищевикладене, рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 12.09.2018 року у справі № 813/2111/18 адміністративний позов було залишено без задоволення.