У Львівській ОДА обговорили питання легалізації зайнятості населення

23 травня 2018

Сьогодні, 23 травня, у Львівській обласній державній адміністрації відбулася нарада щодо легалізації зайнятості населення та заробітної плати. Водночас йшлося про активізацію роботи з виявлення  фактів використання праці неоформлених працівників.        

Захід відбувся за участі заступника Голови правління Пенсійного фонду України Владислава Машкіна, заступникf директора Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці  Володимира Гончарука, першого заступника начальника ГУ Держпраці у Львівській області Олени Грицак,  представників ОТГ Львівщини, керівників відповідних державних установ області та представників громадських організацій.             

У рамках наради присутні обговорили механізми удосконалення роботи комісій з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Також учасники заходу проаналізували дотримання учасниками ринку праці рівня соціальних стандартів.                                                             

Під час вступного слова голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка наголосив, що питання легалізації зайнятості населення є надзвичайно актуальним.  «Наша сьогоднішня розмова – це, передусім, навчання задля оволодіння усіма необхідними інструментами для досягнення відповідного результату у питанні легалізації зайнятості та заробітної плати. Для нас дуже важливо переконати підприємців та найманих працівників у необхідності дотримання законодавства про працю»,- зазначив керівник Львівщини.

 

Володимир Гончарук  наголосив, що позиція Держпраці полягає у тому, що, передусім, слід роз’яснити підприємцю усі вимоги законодавства та попередити про можливі наслідки за недотримання законодавства та лише у  крайніх випадках застосовувати штрафну санкцію. Водночас він повідомив, що Держпраці активно співпрацює з усіма соціальними партнерами у питанні легалізації зайнятості. 

У свою чергу Олена Грицак зосередила увагу на практичних аспектах діяльності робочих груп з легалізації зайнятості населення та заробітної плати.  Разом з тим вона повідомила, що в області спостерігається позитивна динаміка щодо зниження кількості осіб, які працюють на умовах цивільно-правових договорів. «Слід і надалі продовжувати цю позитивну тенденцію та переконувати роботодавців укладати з працівником саме трудовий, а не цивільно-правовий договір»,- сказала Олена Грицак.

Резюмуючи, перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський наголосив, що питання легалізації зайнятості  населення та заробітної плати перебуває на особливому контролі Кабінету міністрів України та голови Львівської ОДА. При цьому він зазначив, що з підприємцями  слід вести діалог не з позиції сили, а з позиції партнера.