У передмісті Львова субпідрядник залучив до виконання будівельно-монтажних робіт 18 незадекларованих працівників

26 серпня 2021

Під час проведення інспекційного відвідування на будівельних майданчиках у с. Солонка виявлено 18 працівників допущених до виконання робіт без належного оформлення трудових відносин.

Інспектори праці встановили, відповідно до укладеного договору монтажно-будівельні роботи на будмайданчику проводить фізична особа – підприємець. Водночас, субпідрядник не зміг надати документи про належне оформлення трудових відносин із працівниками, яких було зафіксовано за виконанням трудових функцій.

Відтак, за результатами проведеного заходу контролю підприємця-порушника зобов’язано забезпечити дотримання вимог законодавства щодо оформлення трудових відносин, попереджено про відповідальність, а також вжито заходів з метою притягнення до адміністративної відповідальності.

Головне управління Держпраці у Львівській області закликає роботодавців не позбавляти прав та соціальних гарантій працівників та належним чином декларувати трудові відносини.

Слід відзначити, більшість робіт на будівельному майданчику є травмонебезпечними та відносяться до робіт підвищеної небезпеки. Незадекларовані працівники та фізичні особи, які залучаються до виконання робіт на підставі договорів цивільно-правового характеру, виконують роботи без відповідної фахової підготовки, необхідних навичок та знань безпечних прийомів їх ведення. 

До слова, за результатами проведеного аналізу причин виникнення нещасних випадків на виробництві встановлено – у  67% основними причинами настання  нещасних випадків є організаційні причини, а саме невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення трудової та виробничої дисципліни тощо.