Верховний Суд визнав позицію ГУ Держпраці правомірною: ФОП Галамай П.Р. сплатить 335 тис. грн штрафу за неоформлених працівників

08 грудня 2020

Верховний Суд розглянув касаційну скаргу ФОПа Галамая П.Р. на рішення Львівського окружного адміністративного суду та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі за позовом підприємця до ГУ Держпраці у Львівській області про визнання протиправною і скасування постанови про накладення штрафу за працівників без оформлених трудових відносин.

Слід зазначити, що раніше фахівці Управління Держпраці під час проведення інспекції у суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність на пилорамах, встановили порушення у ФОПа Галамая П.Р., який не уклав трудові договори з працівниками. У ході перевірки було зафіксовано трьох чоловіків у робочому одязі, які влаштовували дошку на деревобробному станку, водначас не маючи належним чином оформлених трудових відносин. Підприємець заперечив факт використання найманої праці та оскаржив накладення штрафу за недотримання вимог законодавства про працю у судах першої та апеляційної інстанцій, які, проте, не задовольнили його позов.

Відтак, касаційну скаргу ФОПа Галамая П.Р. розглянув Верховний Суд. На думку колегії суддів, перша та апеляційна інстанцій належним чином проаналізували норми права, повно та всебічно дослідили докази у справі, зокрема, показання свідків і відеозапис, та, з огляду на встановлені обставини, дійшли правильного висновку про те, що оскаржена постанова про накладення штрафу є правомірною. 

У результаті, ФОП Галамай П.Р. зобов’язаний сплатити 335 тисяч гривень штрафу.