Весняно-польові роботи – період підвищеної уваги до безпечної праці

17 квітня 2019

Фахівці ГУ Держпраці у Львівській області проводять цикл семінарів для  суб’єктів господарювання сфери АПК щодо безпеки праці під час весняно-польових робіт.

Представники ГУ наголошують, що працівникам доводиться проводити цілий комплекс робіт із застосуванням мінеральних добрив, гербіцидів, протруювачів, що використовуються для підживлення посівів, а це робота з застосуванням отрутохімікатів. Отже, перед початком виконання таких робіт працівникам необхідно пройти медичний огляд та відповідні інструктажі з охорони праці, а керівнику чи відповідальній особі контролювати забезпеченість та використання спеціального одягу, взуття, використання засобів індивідуального захисту.

Водночас для забезпечення належних умов праці у польових умовах під час посівних робіт необхідно організовувати пункти обігріву й харчування працівників, а також можливість надання їм оперативної медичної допомоги у разі необхідності.

Разом з тим, потрібно звертати особливу увагу роботодавців на заборону застосування праці осіб молодших вісімнадцяти років на важких роботах і зі шкідливими або небезпечними умовами праці.

Також забороняється долучати неповнолітніх до нічних надурочних робіт, у вихідні дні та до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Начальник відділу нагляду в АПК та СКС ГУ Держпраці у Львівській області Віктор Курило повідомив, що аграрна сфера є однією з найбільш травмонебезпечних .

При цьому він зазначив, що найчастіше травмуються  підсобні працівники (падіння та наїзд транспортних засобів), водії автомобілів (дорожньо-транспортні пригоди), механізатори (дорожньо-транспортні пригоди та наїзд транспортних засобів) та сторожі. Основними причинами нещасних випадків є порушення Правил дорожнього руху, трудової і виробничої дисципліни, незадовільний технічний стан транспортних засобів та технологічного обладнання. Частими порушеннями залишаються експлуатація самохідних машин і механізмів без огороджень карданних та пасових передач, а також посівних та садильних машин, які не обладнані пристроями двосторонньої сигналізації, причіпних агрегатів без гальм та страхувальник пристроїв.

До слова, щороку задля попередження травматизму під час проведення весняно-польових робіт фахівці  відділу нагляду в АПК та СКС ГУ Держпраці у Львівській області проводять превентивні заходи та беруть участь у нарадах з суб’єктами господарювання.