Відтепер діють нові вимоги щодо обліку вантажопідіймальних кранів

17 квітня 2018

Вимоги щодо обліку вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання встановлюються «Правилами охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання», які набрали чинності   10 квітня цього року.

Ці правила затверджені взамін «Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів», які були затверджені наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 18.06.2007 № 132.

Слід наголосити, що відтепер  облік має виконувати працівник, який здійснює нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання, або інший працівник, призначений суб’єктом господарювання.

Окрім цього, обладнання повинно споряджатися суб’єктом господарювання обліковим номером і під цим номером обліковуватися в журналі обліку обладнання суб’єкта господарювання, у якого у власності або в користуванні (оренда, лізинг тощо) перебуває це обладнання, якщо інше не передбачено законодавством.

До слова, дія  цих Правил поширюється на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією (використання за призначенням, технічне обслуговування, ремонт), модифікацією (реконструкція чи модернізація), перевіркою технічного стану (технічний огляд, експертне обстеження) вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, а також установлюють мінімальні вимоги безпеки до обладнання, яке роботодавцем повинно підтримуватися на рівні, зазначеному в Правилах та інших нормативно-правових актах з охорони та гігієни праці, під час його використання.

Детальніше ознайомитися з «Правилами охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання» можна за цим посиланням: zakon.rada.gov.ua/go/z0244-18