З представниками медичних закладів обговорено стан профзахворюваності працівників та запропоновано план заходів щодо усунення причин інфікування

26 лютого 2021

У Головному управлінні Держпраці у Львівській області проведено нараду з представниками медичних закладів, у яких було зареєстровано гострі професійні захворювання медперсоналу, спричинені коронавірусною хворобою.

Захід відбувся в онлайн режимі під головуванням першого заступника начальника Головного управління. Участь у ньому взяли понад 70 представників медустанов області.

Під час наради обговорено результати проведеного аналізу стану захворювань медичних працівників, відзначено заклади, в яких випадків трапилось найбільше та окреслено основні причини виникнення профзахворювань.

З початку пандемії до Головного управління надійшло 4568 повідомлень про випадки захворювань на COVID-19 серед медичних та інших працівників зі 148 закладів охорони здоров’я, з яких 57 випадків – із смертельними наслідками. На сьогодні на Львівщині завершено розслідування інфекційних захворювань 2079 випадків, що становить 46 % від загальної кількості. У тому числі Головним управлінням Держпраці у Львівській області завершено спецрозслідування 55 смертельних випадків. За результатами проведених розслідувань у 271 випадку (13%) нещасні випадки визнали пов’язаними з умовами праці.

Як відзначила заступник начальника відділу з питань гігієни праці Віра Кузів, посилаючись на результати проведених розслідувань, найвищий відсоток захворювань спостерігається серед лікарів (43%) та медичних сестер (41%).

Найбільше випадків пов’язаних з умовами праці (станом на 17.02.21) трапилось у Новояворівській РЛ ім. Ю. Липи (59%), Жовківській ЦРЛ (41%), Дрогобицькій МП (58%), Городоцькій ЦПМСД (58%), Сокальській ЦРЛ (55%).

Основними причинами виникнення гострих професійних захворювань, на думку фахівців, є особиста необережність медичних працівників при лікуванні хворих, відсутність симптом корона вірусної хвороби у пацієнтів, несвоєчасне виявлення та ізоляція джерела інфікування, недотримання інструкцій з охорони праці та не використання засобів індивідуального захисту при їх наявності.

Відтак, учасникам заходу наголосили на необхідності розроблення в медичних закладах профілактичних заходів, спрямованих на недопущення інфікування COVID-19 та поширення цього захворювання.
Серед іншого, Віра Кузів закликала керівників установ забезпечити необхідну кількість засобів індивідуального захисту та належний контроль за їх використання працівниками. Регулярно проводити інструктажі щодо правил користування ЗІЗ та ФІТ-тести. Забезпечити інфекційний контроль у медзакладах. З метою виявлення випадків безсимптомного перебігу захворювання своєчасно проводити тестування працівників. Окрім цього, забезпечити дотримання режиму праці та відпочинку працівників для зменшення психоемоційного та фізіологічного навантаження.
За результатами наради учасникам скеровано проекти Планів заходів щодо усунення причин інфікування медичних та інших працівників, заради запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 при виконанні ними посадових обов’язків для затвердження роботодавцем та безпосереднього їх виконання.