Під час приймання в експлуатацію новозмонтованої лави №173 на шахті «Лісова» виявлено порушення вимог безпеки

24 вересня 2020

18 вересня головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Арямін Олександр взяв участь в роботі комісії по прийняттю в експлуатацію виїмкової  дільниці лави №173 пласта п7н «Сокальський».  З метою дослідження питання дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці на цій дільниці  державний інспектор провів позапланову перевірку.  

Загалом ведення гірничих робіт в лаві №173 здійснюється відповідно до розробленої та затвердженої технологічної проектної документації, яка пройшла відповідну експертизу в ДП «Західний експертно-технічний центр». Стаціонарна апаратура контролю газу метану працездатна та експлуатується відповідно до нормативних вимог. Під час перевірки не виявлено грубих порушень провітрювання, пилогазового режиму та порушень електровибухобезпеки.

Разом з тим, під час перевірки виявлено 21 порушення нормативно-правових актів з охорони праці.  Зокрема зафіксовано порушення вимог безпечної експлуатації змонтованих на виїмковій дільниці лави №173 механізмів та обладнання. Також порушено паспорт кріплення сполучень лави №173 з дільничими штреками.

За результатами проведеної перевірки складено акт та обов’язковий до виконання припис. У зв’язку з наявністю порушень директора ВП «Шахта «Лісова» Ігоря Дзіка попереджено про необхідність негайного зупинення  ведення очисних робіт у лаві №173 пласта п7н «Сокальський» до виконання усіх вимог припису.

Відтак, з метою збереження життя та здоров’я працівників, представник Головного управління не рекомендував комісії приймати  в експлуатацію виїмкову дільницю лави №173 пласта п7н «Сокальський» до повного усунення небезпек.

Для довідки: Лава №173 обладнана механізованим комплексом 2КМ-87УМН, очисним комбайном РКУ-10 та вибійним скребковим конвеєром СП-250.11. Довжина лави становить 25-45 м, довжина виймального стовпа – 710м. Гірничі роботи ведуться на глибині 450 м. Запаси кам’яного вугілля у виймальному стовпі лави №173 становлять 59 000 тон.