За порушення законодавства про працю у І кварталі Головним управлінням винесено фінсанкцій на 4,2 млн.грн

31 березня 2021

Управлінням Держпраці, керуючись ст.259 Кодексу законів про працю України, у І кварталі 2021 року застосовано 38 фінансових санкцій щодо порушення роботодавцями трудового законодавства, відповідно до ст.265 Кодексу. Загальна сума винесених санкцій складає 4 191 тис.грн.

За допуск до роботи неоформлених працівників оштрафовано 14 суб’єктів господарювання на суму 2 980 тис.грн. Окрім цього, 2 санкції на суму 810 тис.грн винесено за повторне вчинення такого порушення протягом двох років.

За несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам оштрафовано 7 суб’єктів господарювання. Загальний розмір санкцій становить 108 тис. грн.

За створення роботодавцями перешкод та недопущення державних інспекторів до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю винесено 6 санкцію на суму 93 тис. грн. Ще 1 суб’єкта господарювання оштрафовано на 96 тис.грн за недопущення та перешкоджання проведенню перевірки щодо виявлення неоформлених працівників.

Одного роботодавця оштрафовано за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівнику, що проходить військову службу у Збройних Силах України.

За порушення інших вимог законодавства про працю винесено 7 санкцій на загальну суму 80 тис. грн.

Звертаємо увагу, що у випадку усунення порушення у встановлений інспекторами праці строк фінансова санкція до суб’єкта господарювання не застосовується. Лише у випадку виявлення використання праці неоформлених працівників заходи щодо притягнення суб’єкта господарювання до відповідальності вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення цього порушення.

Разом з тим, в разі первинного виявлення порушення в частині фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору юридичними особами та фізичними особами – підприємцями, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

У І кварталі інспекторами праці Головного управління попередження винесено 7 суб’єктам господарювання.