За результатами перевірки звільненій працівниці виплатили середній заробіток за невчасно проведений розрахунок

08 квітня 2021

До Головного управління Держпраці у Львівській області звернулась колишня працівниця одного із підприємств Самбірщини. Жінка поскаржилась, що при звільненні не отримала належні розрахункові кошти.

З метою з’ясування обставин Головним управлінням Держпраці у Львівській області проведено перевірку на підприємстві. На час проведення заходу контролю інспектори праці встановили, що розрахункові кошти заявниці виплачені, однак із двотижневою затримкою. Водночас виявлено, жінці не виплачена компенсація за невчасно проведений розрахунок, яка їй належалась відповідно до статті 117 КЗпП України.

Роботодавцю роз’яснено чинні вимоги законодавства про працю та зобов’язано усунути порушення прав та соціальних гарантій заявниці.

На виконання вимог внесеного інспектором праці припису звільненій працівниці нарахували та виплатили середній заробіток за весь час затримки у сумі 3440,47 гривень.

Головне управління Держпраці у Львівській області наголошує: відповідно до статті 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.
В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у зазначені строки, при відсутності спору про їх розмір, відповідно до вимог статті 117 КЗпП України підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день проведення фактичного розрахунку.