ГУ Держпраці перевірило підприємство, що виготовляє пристрої для трамваїв та тролейбусів

22 листопада 2017

У листопаді ГУ Держпраці у Львівській області  провело планову перевірку ТзОВ «ІНТЕРПЕТ». Підприємство спеціалізується на  виробництві струмоприймачів для тролейбусів,  поворотно -зчіпних пристроїв для трамваїв, а також  виробляє машини та устаткування загального призначення.  

Під час контрольного заходу   перевірено  дотримання вимог нормативно- правових актів з охорони праці   при  експлуатації  металообробного обладнання,  газового господарства, а також при виконанні робіт з металообробки. Також проаналізовано дотримання законодавства  про працю та загальнообов’язкове  державне соціальне страхування.

З-поміж  виявлених порушень слід виокремити низку основних. Зокрема  не переглянуто  перелік робіт з підвищеною небезпекою  відповідно до специфіки виробництва. На підприємстві не продовжений дозвіл на виконання робіт  підвищеної небезпеки, зокрема зварювальні, газополум’яні роботи, зберігання та експлуатацію балонів із стисненими, зрідженими газами (пропан-бутан, ацетилен) та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки.

Окрім цього, відсутня декларація відповідності матеріально-технічної бази   роботодавця вимогам законодавства з питань з охорони праці та промислової безпеки при виконанні будівельних, монтажних робіт на висоті 1.30 від поверхні землі та ковальсько-пресове обладнання. Не переглянуто  інструкції з охорони праці за видами робіт.

Разом з тим не переглянуто  Положення про порядок проведення навчання та перевірку знань з питань охорони праці  та не приведено у відповідність до Типового положення.

Під час проведення ремонту обладнання не проводиться відключення цього обладнання  від електроживлення відповідно до вимог «Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів».

На ТзОВ «ІНТЕРПЕТ» також виявлено порушення у газовому господарстві. Не складений паспорт газового господарства підприємства.  В паливних не вивішено схеми газопроводів і обладнання із зазначенням номерів обладнання, запобіжної і запірної арматури та інструкції з експлуатації котлів.  Не проведено контрольний огляд газового господарства з оформленням акту. 

За результатами проведеної перевірки  притягнуто до адміністративної відповідальності посадових осіб підприємства, які допустили порушення вимог нормативно- правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Комісія ГУ Держпраці зобов’язало посадових осіб підприємства розробити заходи щодо усунення виявлених порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці та їх причин, а  службу охорони праці встановити дієвий контроль за виконанням приписів та вчасним повідомленням посадових осіб, що здійснювали перевірку, про їх виконання. 

До слова,  на підприємстві працює 46 осіб.