Ремонт свердловин: фахівці ГУ Держпраці роз’яснили основні вимоги

22 травня 2018

У бригадах капітального та підземного ремонту НГВУ «Бориславнафтогаз» відбулися наради щодо  вимог нормативно-правових актів з питань праці, охорони праці та промислової безпеки під час ведення робіт підвищеної небезпеки та робіт з капітального та підземного ремонту свердловин.

 У травні головні державні інспектори ГУ Держпраці у Львівській області провели семінари  з працівниками  бригад капітального та підземного ремонту свердловин  НГВУ «Бориславнафтогаз» ПАТ «Укрнафта».

За словами інспектора, підземний поточний ремонт свердловин –  це комплекс робіт, пов’язаний із підтримуванням свердловинного обладнання в працездатному стані і заданого режиму роботи свердловин.

До поточного ремонту належать:  оснащення свердловини підземним обладнанням при введенні в експлуатацію чи зміні способу експлуатації; забезпечення оптимізації режиму експлуатації; відновлення працездатності свердловинного і гирлового устаткування; очищення і промивання підіймальної колони і вибою від парафінових відкладів, солей, гідратних і піщаних пробок.

Серед цього комплексу можна виділити: планово-запобіжні – ревізія і заміна насосів, клапанів та іншого обладнання, ліквідація негерметичності насосно-компресорних труб, піщаних і гідратних пробок, відкладів парафіну і солей;  вимушені – ліквідація обривів чи відґвинчувань штанг, полірованого штоку, пошкоджень кабелю;  технологічні – зміна обладнання на інший типорозмір, переведення на інший спосіб експлуатації, встановлення нового чи дослідного устаткування.

Середня тривалість ремонтів у годинах складає: при зміні електровідцентрового насоса – 45, штангового насоса – 40, при ліквідації обриву чи відґвинчування штанг – 24, обриву труб – 86, при переводі на інший спосіб експлуатації – 48. Середня тривалість підземного ремонту становить 21 годину.

Поточні ремонти в залежності від глибини, на яку опущено у свердловину обладнання, та видів виконуваних робіт розділяють на дві категорії складності ремонту. Перша категорія на відміну від другої включає простіші види ремонту, а також складніші роботи при невеликих глибинах опускання обладнання (до 700 – 1600 м в залежності від виду робіт).

Поточний ремонт свердловин являє собою частину технології видобування нафти і газу, витрати на яку включаються в собівартість продукції.