На будівельному підприємстві фахівці ГУ Держпраці у Львівській області виявили 62 порушення

27 листопада 2017

У листопаді фахівці ГУ Держпраці у Львівській області провели планову перевірку ПП «ВІР-Західбуд», що знаходиться в м. Львові. Це підприємство відноситься до будівельної галузі і займається будівництвом житлових та нежитлових будівель.
Під час контрольного заходу перевірено функціонування системи управління охороною праці, дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці під час виконання будівельно-монтажних робіт на об’єктах будівництва.
Проведено аналіз дотримання законодавства щодо застрахованих осіб та працевлаштування інвалідів. Встановлено, що підприємство отримало дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, який виданий органами Держпраці. Посадові особи і працівники проходять навчання, інструктаж та перевірку знань з питань охорони праці.
Слід зазначити, що працівники забезпечені засобами індивідуального захисту, проте не завжди їх використовують. Зокрема, не всі надягають захисні каски, а під час виконання робіт на висоті за відсутності огорож не всі користуються запобіжними поясами.
Загалом під час перевірки було виявлено 62 порушення.
Зокрема на підприємстві не розроблений план роботи та графік обстежень структурних підрозділів службою охорони праці.
Службою охорони праці не видаються керівникам підрозділів обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків.
На підприємстві здійснюється недостатній контроль за додержанням працівниками технологічних процесів, правил поводження з устаткуванням та іншими засобами виробництва, використанням засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці. Працівники не в повній мірі забезпечені спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту. Також не огороджені виїмки в місцях проходу людей на робочі місця. Водночас кисневі балони та балони з горючим газом не зберігаються у спеціально призначених для цього місцях.
Виявлені також порушення, які стосуються баштових кранів. На підприємстві не забезпечено заземлення мобільних споруд (вагончиків), а відповідальними за справний стан баштових кранів не розроблені графіки оглядів та ремонту кранів.
Місця проведення робіт баштовими кранами не забезпечені контрольними вантажами для проведення перевірки дії приладів обмеження вантажопідйомності (ОВП).
Не ознайомлені за власноручним підписом з проектами виконання робіт (ПВР) баштових кранів працівники, відповідальні за безпечне проведення робіт кранами, машиністи кранів, стропальники. На баштових кранах не позначені їх гранична вантажопідіймальність, інвентарний або реєстраційний номер, дати наступних часткового і повного технічних оглядів.
Не встановлено огородження баштових кранів згідно ПВР. Кранівники баштових кранів не подають звукових сигналів під час здійснення операцій.
Крім того, в процесі перевірки було виявлено, що небезпечні зони на будівельних майданчиках не позначені знаками небезпеки та попереджувальними написами; проходи для працівників на будівельному майданчику знаходяться в межах небезпечних зон, на сходових маршах не встановлені відповідні огорожі, проходи та робочі місця вчасно не очищуються від сміття; робочі місця і проходи до них, розташовані на висоті більше ніж 1,3 м і на відстані менше ніж 2.0 м від межі перепаду по висоті, не всюди огороджені захисними огорожами.
Усього було 3 заборони робіт та припинено експлуатацію 6 одиниць обладнання. Зокрема заборонено виконання робіт на висоті, де відсутні огорожі; припинено експлуатацію електрозварювальної установки, яка не заземлена через спеціальний болт на корпусі сталевим проводом 12мм та в якій не заземлений затискач вторинної обмотки зварювального трансформатора, до якого приєднується зворотний провід; припинено експлуатацію газорізальної апаратури з використанням газового балона без манометра; також припинено експлуатацію баштового крана, якому не проведено експертне обстеження та позачерговий технічний огляд після закінчення граничного строку експлуатації.
За порушення вимог нормативно-правових актів буде притягнуто до адміністративної відповідальності 5 посадових осіб.
Посадовими особами ГУ Держпраці у Львівській області за погодженням відповідальних осіб підприємства встановлено терміни усунення виявлених порушень та зобов’язано керівництво підприємства вчасно їх виконати під контролем служби охорони праці, про що письмово повідомити членів комісії, які брали участь у перевірці.