Ведення гірничих робіт на кар’єрах: вимоги до устаткування та засобів індивідуального захисту

22 лютого 2019

Упродовж  лютого представники Головного управління Держпраці у Львівській області провели семінар-наради з дотримання вимог законодавства та нормативно-правових актів з питань праці, охорони праці та промислової безпеки при веденні гірничих робіт на кар’єрах товариства з обмеженою відповідальністю «Керамбуд».

ТзОВ «Керамбуд» займається виробництвом цегли, черепиці та інших будівельних виробів з випаленої глини, а також добуванням корисних копалин: глин, пісків, тощо. Підприємство проводить роботи на кар’єрах Великопільського родовища пісків (Північна ділянка), Городоцького-ІІ родовища суглинків і глин (Східна ділянка). Родовища корисних копалин розташовані в Городоцькому районі Львівської області.

Головні державні інспектори відділу нагляду у гірничодобувній промисловості поінформували керівника підприємства та присутніх працівників про основні вимоги гірничого законодавства, законодавства про надра та Закону України «Про охорону праці» до підприємств, що проводять відкриті гірничі роботи.

Так зазначалося, що на підприємстві є обов’язковим створення та функціонування служби охорони праці, яка проводить аудит охорони праці,  розроблення і затвердження положень, інструкцій та інших актів з охорони праці, що діють у межах підприємства. Підприємство обов’язково забезпечує фінансування та організовує проведення попереднього та періодичних медичних оглядів працівників. Працівники зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі а також особи віком до 21 року щорічно проходять медичні огляди.

Перед початком гірничих робіт підприємство повинно отримати дозволи на роботи підвищеної небезпеки та дозволи на експлуатацію машин, механізмів та устаткування згідно з Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Разом з тим роз’яснено, що на родовищі повинно експлуатуватися гірничотранспортне устаткування відповідно до затвердженої проектної документації. Це устаткування повинно бути зареєстроване згідно Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів та проходити щорічний державний технічний огляд відповідно до Порядку проведення державного технічного огляду великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів. Також обов’язковим є проведення гірничих робіт відповідно до проектів і паспортів, розроблених і затверджених згідно з правилами безпеки та правилами технічної експлуатації.

Наголосили на обов’язковому достатньому забезпеченні працівників засобами індивідуального захисту згідно Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) відповідно до умов праці на кожному робочому місці

Головний державний інспектор відділу експертизи умов праці повідомила присутнім про обов’язкове офіційне оформлення усіх працівників, а також ознайомила з законодавством щодо проведення експертизи умов праці і порядком проведення експертизи умов праці, роз’яснила про пільги та компенсації за роботу у важких та шкідливих умовах праці. Наголосила на необхідності атестації робочих місць.

За результатами зустрічі, керівництву підприємства рекомендовано розробити план роботи служби охорони праці на 2019 рік та забезпечити працівників в повному обсязі засобами індивідуального захисту для безпечного ведення гірничих робіт.